Declaraţiile aparţin Platformei Demnitate şi Adevăr, care îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să nu uite aceste momente tragice din istoria naţională şi comemorează victimele celui de al doilea val de deportări cu multă amărăciune în suflete, dar şi cu determinarea de a nu permite vreodată repetarea unui genocid de asemenea proporţii.

Moldovenii, oameni plini de miez, tradiţie şi bun simţ, nu mai trebuie să guste amarul unui regim despotic, să ispăşească păcate inexistente de dragul unor criminali aflaţi la putere, să-şi lase casele şi averea agonisită prin muncă cinstită pentru a lua calea pribegiei. Regimurile autoritare întotdeauna au născut monştri şi au produs durere celor pe care i-au asuprit, gonit şi omorât pentru a se menţine la putere. Regimurile autoritare sunt culpabile în orice secol şi în orice ţară. Cel sovietic de rând cu cel naţist. Cel mafiot de rând cu cel al huntei militare. Victimele lor sunt torţele aprinse ale memoriei noastre, care ne îndeamnă să nu mai permitem instaurarea lor. Ne-o cer cei care au murit, plângându-şi patria, în Siberii de gheaţă. Ne-o cer cei care au fost exterminaţi în lagărele fasciste. Ne-o cere dorinţa de a avea un viitor plin de pace şi lumină în familia statelor europene. Ne-o cer cei care au supravieţuit calvarurilor, dar nu şi rănilor sufleteşti, precum Simone Veil, prima Preşedintă a Parlamentului European, supravieţuitoare Auschwitz-Birkenau, cea care s-a stins din viaţă şi o deplângem astăzi”, se spune în mesajul Platformei DA.

Platforma Demnitate şi Adevăr mai afirmă că va fi mereu garantul unui sistem democratic de guvernare, ţinând cont de lecţiile istorice prin care a trecut populaţia Republicii Moldova, prin care a trecut umanitatea. „Familiile noastre nu mai trebuie să se confrunte cu vitregia unui regim antipopular de orice sorginte ar fi. Să fim solidari în demersul acesta, să continuăm lupta începută cu atâta determinare, să scoatem statul din captivitate şi să ne întoarcem Ţara înapoi!”, se mai spune în declaraţia semnată de preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.