Locuitorii din Ciutuleşti spun că problemele au început în 2014, atunci când au achitat între 2.000 şi 4.800 de lei pentru ca Primăria să construiască o fântână arteziană, iar casele lor să fie conectate la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă. Îndată după darea în exploatare a reţelei au observat că apa de la robinet arată şi miroase dubios, dar li s-a spus că va dura doar o perioadă, deoarece sonda şi ţevile erau încă noi. Acum, oamenii afirmă că acestă apă le-a adus mai multe probleme decât beneficii. Şi asta pentru că toate aparatele de uz casnic li se strică de la apa plină de rugină.

Chiar şi closetul s-a defectat din cauza impurităţilor din apă.

Mai mult, anul trecut, Primăria satului a transferat administrarea fântânii arteziene către întreprinderea "Servicii Comunale Floreşti", iar tariful pentru un metru cub de apă a crescut de la 9 lei la 14,5 lei. Asta chiar dacă apa a rămas de calitate foarte proastă, mai susţin localnicii.

Oamenii mai spun că, deşi li s-a promis că vor avea apă potabilă la robinete, s-au pomenit cu apă tehnică.

Directorul întreprinderii "Servicii Comunale Floreşti" declară însă că apa era tehnică de la început şi că el nu poartă nicio vină.

Responsabilul de la Floreşti mai spune că, acum câteva zile, o echipă de specialişti a propus un proiect de filtrare a apei, dar acesta este costisitor. Astfel, administraţia raională va examina documentul, însă în prezent nu există bani pentru implementarea iniţiativei. La rândul său, primarul comunei Ciutuleşti afirmă că iniţial apa era potabilă, dar după aproximativ un an a devenit tehnică.

Primarul mai spune că autorităţile locale sunt în căutarea unor soluţii, dar că nu pot acoperi din surse proprii costul proiectului de tratare a apei, care ar fi de peste două milioane de lei. O altă idee ar fi conectarea la o sondă de pe teritoriul unei foste ferme din localitate, doar că şi în acest caz cheltuielile sunt considerabile. Disperaţi, mulţi localnici susţin că ar fi de acord să contribuie financiar la cumpărarea filtrelor pentru sonda din sat pentru ca sănătatea lor şi a copiilor lor să nu fie pusă în pericol.