După ce conducerea Companiei Publice "Teleradio-Moldova" a respins solicitarea Platformei Demnitate şi Adevăr privind organizarea neîntârziată a dezbaterilor pe marginea proiectului de reformare a actualului sistem electoral proporţional, mai mulţi jurnalişti critică refuzul instituţiei.

„Era obligată să pună în discuţie un asemenea subiect, în primul rând pornind de la faptul că este o instituţie plătită din bani publici, plătiţi de noi toţi şi evenimentul politic de azi fiind un subiect de interes public. Dacă a existat acest proiect de lege, acum contează mai puţin dacă a fost bun sau rău, dacă este sau nu în disonanţă cu ceea ce a propus guvernarea, el în mod obligatoriu trebuia să fie discutat cel puţin pe picior de egalitate cu cel propus de parlament că televiziunea publică n-a făcut-o, ar trebui să genereze discuţii aprinse şi în CCA şi în comisia mass-media”, a spus jurnalistul Ion Terguţă.

„Îmi pare rău că după atâţia ani de când discutăm că televiziunea publică trebuie să fie cu adevărat publică, asistăm la un asemenea comportament regretabil şi condamnabil până la urmă. Sau lichidăm în genere acest post, pentru că de ce să cheltuim banii contribuabilului ca să vedem aceleaşi ştiri, aceleaşi manipulări care vin dintr-o sursă anume sau trecem la o modalitatea radicală de finanţare”, a declarat Igor Volniţchi, jurnalist.

Preşedinta Companiei Publice "Teleradio-Moldova", Olga Bordeianu, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie. În opinia jurnaliştilor, cei care au organizat manifestaţia de susţinere a votului mixt, în ziua când legea a fost votată în lectură finală, au riscat enorm. Şi asta pentru că exista pericolul unor confruntări între cele două tabere adunate în faţa Parlamentului.

„Protestul este un element de bază al democraţiei şi în momentul în care compromiţi acest element nu ştiu despre ce stat democratic. Nu că mi-aş fi făcut iluzii până acum că trăim într-un stat democratic, dar şi în aşa măsură până acum puterea organiza proteste în susţinerea votului mixt şi uninominal în alte locaţii. Dar să aduci oameni atât de aproape unii de alţii, nimeni nu garantează că mulţimea la un moment dat nu iese de sub control”, a spus Volniţchi.  

„Problema este că în RM fenomenul 7 aprilie s-a încheiat. Astăzi, noi am trecut de la o hegemonie de putere spre altă hegemonie de putere şi această tranziţie nenorocită din 2009 până acum, când s-a trecut de la Vladimir Voronin spre Vlad Plahotniuc. Noi nu suntem capabili să protestăm cât nu am vrea să ne opunem anumitor lucruri, noi niciodată nu vom răsturna lucrurile în felul în care o fac alte naţiuni”, a declarat Terguţă.

Şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a fost de găsit pentru comentarii. Menţionăm că legea cu privire la votul mixt a fost adoptat joia trecută de 74 de deputaţi PD, PSRM şi din Grupul Leancă, fiind promulgată în aceeaşi zi, iar vineri a şi fost publicată în Monitorul Oficial. Decizia a fost însoţită de manifestaţii de amploare ale societăţii civile şi opoziţiei extraparlamentare. Concomitent, în faţa legislativului s-au adunat şi pretinşi simpatizanţi ai votului mixt, despre care au existat acuzaţii că au fost aduşi forţat, sub ameninţarea că-şi vor pierde locurile de muncă. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a negat însă acest lucru.