Proiectul de lege cu privire la introducerea sistemului mixt urmează să fie supus dezbaterilor în lectura a doua astăzi, în pofida criticile dure din partea partenerilor de dezvolatre şi Comisiei de la Veneţia.

Astfel, reprezentanţii mai multor partide de opoziţie îndeamnă cetăţenii să vină astăzi, de la ora 9:00, la protestul din faţa Parlamentului.

„Plahotniuc, care procedează imbecil, este secondat de Dodon, votând sistemul electoral mixt. Şi nu ar fi o pagubă mare dacă s-ar isprăvi amândoi odată. Dureros e că vor termina cu nemernicia lor o ţară întreagă. Să nu-i lăsăm să ne scufunde. La 9:00, protestăm în faţa Parlamentului. Mobilizare. Eu ies la protest şi chem întreaga opoziţie şi societate. Să demonstrăm că suntem un popor deşteptat şi demn de trecutul nostru şi de un viitor frumos în civilizaţie, democraţie şi bunăstare”, a scris îndemnat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Îndemnăm toţi oamenii de bună credinţă să ieşim şi să protestăm împotriva sistemului de vot care are ca scop distrugerea democraţiei în Republica Moldova”, a spus şi Maia Sandu.

La începutul lunii iunie Comisia de la Veneţia a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Acest răspuns al instituţiei a servit drept temei pentru oficialii europeni de a condiţiona alocarea tranşelor de bani pentru Republica Moldova.

Intenţia puterii de a modifica sistemul electoral este respinsă categoric  de către opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, precum şi de numeroase asociaţii obşteşti. Mai multe proteste au fost organizate pentru a împiedica guvernarea să introducă un nou sistem de vot.

Amintim că, pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi cei din Grupul Leancă au adoptat în prima lectură trecerea la sistemul mixt de vot, fapt care a determinat Parlamentul European să amâne acordarea sprijinului macroeconomic de 100 de milioane de euro. Totodată, în semn de protest, un şir de organizaţii nonguvernamentale au desfăşurat mai multe proteste în faţa legislativului.