În premieră, emisiunea Cabinetul din Umbră a avut în calitate de invitaţi doar scriitori. Astfel, participanţii la discuţii au dezbătut pe îndelete care este rolul intelectualităţii din Republica Moldova în actualul context politic.

„Scriitorul şi-a irosit în această tranziţie lungă moralitatea care o avea atunci în anii 90. Scriitorul de azi nu cred că are bagajul moral şi dreptul moral care îl avea scriitorul din acea perioadă. Sunt de acord că într-adevăr televiziunile nu prea invită scriitorii şi noi avem o deformare a societăţii care în locul ziariştilor avem trolli, în locul partidelor SRL şi în felul acesta scriitorii au căzut din discursul public”, a spus Gheorghe Erizanu, editor.

„Ori de câte ori au intrat în politică în sensul nu de oameni care dau idei, dar de promotori de imagine, capete de pus pe afiş, de cei care fără să ştie detalii se pronunţă pentru votul mixt sau uninominal. Ori de câte ori au făcut aceasta, au pierdut brusc scriitorii au devenit nişte slujitori ai unor forţe şi s-a simţit asta când veneam la galele Uniunii Scriitorilor şi un fost premier dădea el premii în Franţa dacă îţi poţi imagine că la un mare festival ar ieşi clasa politică, ar fi ceva de mare scandal, ar fi descalificant şi pentru artist, şi pentru politicieni”, a declarat Emilian Galaicu-Păun, scriitor.

„În perioada de eliberarea naţională ei s-au postat în faţă şi au avut contribuţia pozitivă, acum însă cred că scriitorul pur şi simplu ar trebui să scrie, nu este nici cazul să fie tribun, după mine. Funcţia unui scriitor este pur şi simplu să scrie cărţi bune, în rest, orice tentativă de a-l implica este după mine o funcţie improprie scriitorului”, a spus Iulian Fruntaşu, istoric şi scriitor.

„El, intelectualul basarabean, în persoana Uniunii Scriitorilor şi a lui Arcadie Suceveanu anul trecut a făcut declaraţii că ei nu se implică în politică, pe ei nu-i interesează dacă e vot uninominal, mixt, ei cred că unirea este salvarea. Aşa spunea Uniunea Scriitorilor în 1990, aşa spune astăzi, aşa o să spună peste 20 de ani şi nu se preocupă absolut deloc de ceea ce se întâmplă în jurul lor, unde se întâmplă lucruri îngrozitoare, unde drepturile omului sunt călcate în picioare, unde este înjosită demnitatea umană. Totodată, aceeaşi Uniune a Scriitorilor în persoana lui Suceveanu se duce la ministerul Culturii şi votează ca să i se dea premiul naţional unei catastrofe care se cheamă Traian Vasilcău”, a declarat Constantin Cheianu, scriitor.

Arcadie Suceveanu nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Participanţii la discuţie au făcut şi un schimb de păreri în legătură cu lista persoanelor care l-au însoţit pe Vladimir Plahotniuc la Consiliul Internaţionalei Socialiste. Faptul că aproape jumătate din delegaţie sunt persoane necunoscute, al căror rol n-a putut fi explicat nici de reprezentanţii formaţiunii, a provocat nedumeriri, dar şi zâmbete printre invitaţi.

„Schimbările sunt esenţiale, dacă în anii 60 delegaţiile de scriitori erau însoţite de asemenea asistente, în anii 90 oamenii de afaceri aveau asemenea asistente, acum majoritatea politicienilor. Aşa că noi suntem invidioşi aici”, a spus Gheorghe Erizanu.

„Atunci când Francois Hollande, preşedintele a fost prins că mergea la o actriţă, cu ce? Cu o motocicletă săracă! Cu casca pe cap. Adică, care avion, domnule?!”, a declarat Emilian Galaicu-Păun.

„E aşa o sfidare pentru noi toţi, pentru întreaga societate, şi pentru intelectuali, şi pentru scriitori. Ce putem noi opune acestui dezmăţ, acestei sfidări şi batjocuri. Nimic. Noi compunem poezii, noi azi nu putem vorbi de politică, clasa politică a fost privatizată de un individ, noi nu avem putere executivă, legislativă şi nu avem presă, pentru că 80% e acaparată de acest individ mi se pare atât de interesant şi de provocator pentru orice scriitor să se ocupe de asta”, a declarat Constantin Cheianu.

Amintim că din delegaţia PD care l-a însoţit pe Vladimir Plahotniuc, pe lângă ministrul Justiţiei, viceministrul Economiei, o vicepreşedintă a PD, au mai făcut parte patru femei mai puţin cunoscute, unele dintre care se prezintă în interviuri drept modele. Deşi iniţial purtătorul de cuvânt al PD nu ne-a putut spune care este rolul acestora, după difuzarea reportajului de către Jurnal TV, Vitalie Gamurari a precizat că din echipă fac parte vicepreşedinţi ai formaţiunii, şefi de departament, consilieri şi asistenţi.