Parlamentul a votat crearea sistemului de adrese

Parlamentul a votat crearea sistemului de adrese
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 14.07.2017 16:07
Va fi instituită baza unică pentru evidenţa şi identificarea centralizată şi uniformă a unităţilor administrativ-teritoriale, localităţilor, străzilor şi adreselor obiectelor de pe teritoriul Republicii Moldova. Plenul Parlamentului a votat, în şedinţa plenară de astăzi, proiectul de lege cu privire la sistemul de adrese, în lectură finală.
 
Noua lege stabileşte principii uniforme pentru crearea şi administrarea sistemului de adrese. Din categoria obiectelor adresabile vor face parte clădiri, intrări principale în clădiri, încăperi izolate, parcuri, pieţe publice, zone de odihnă sau de recreare, terenuri sportive, parcări auto autorizate, alte obiecte autorizate în care poate fi desfăşurată o activitate.
 
Adresa obiectului va conţine elemente precum denumirea statului, statutul şi denumirea localităţii, denumirea arterei de circulaţie sau a zonei de circulaţie publică la care obiectul adresabil are ieşire, distanţa amplasării obiectului pe un anumit drum, numărul clădirii, după caz, numărul scării sau numărul intrării principale, numărul încăperii isolate etc.
 
De asemenea, vor exista cerinţe tehnice speciale faţă de indicatoarele stradale care urmează să cuprindă precizări ale denumirilor arterelor şi zonelor de circulaţie publică. Înscrierile pe indicatoarele stradale se efectuează în limba de stat.

La iniţiativa autorităţilor publice locale înscrierile pe indicatoarele stradale pot fi dublate în alte limbi. Indicatoarele care denumesc arterele de circulaţie se instalează în locuri vizibile la intersecţia cu arterele de circulaţie.
 
Registrul de Stat al unităţilor administrativ-teritoriale şi al adreselor va conţine prevederi privind transparenţa Registrului de stat al adreselor, subiecţii raporturilor juridice, limba utilizată pentru Registrul de stat al adreselor, structura Registrului şi sursele de finanţare.
 
În Republica Moldova sunt înregistrate peste 1500 de localităţi.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI