Datele din acest clasament relevă Repblica Moldova se situează pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală, scrie Mold-Street.

Indicele drepturilor de proprietate intelectuală este constituit din 10 factori adunaţi sub trei componente - mediul juridic şi politic, drepturile de proprietate fizică şi drepturile de proprietate intelectuală. Fiecare dintre cele trei componente este clasificat pe o scară de la 0 la 10, unde 10 este cel mai mare rezultat posibil.

International Property Rights Index (Indicele drepturilor de proprietate internaţională) reprezintă valoarea medie a celor trei categorii.

Republica Moldova a obţinut un rezultat de 3.1781 de puncte, ţara înregistrând cele mai slabe performanţe la categoria drepturile de proprietate intelectuală, unde i se acordă un scor de doar 2.6622 puncte.

Printre ţările din regiune, Slovenia se situează pe locul 47, cel mai înalt. Ţara a atins un scor de 5,9936 de puncte.

România ocupă locul 73 cu un scor de 5.0418 puncte, Rusia - locul 111, iar Ucraina - se află pe locul 123, adică cu un loc mai sus decât cel ocupat de ţara noastră.

Mai rău ca în Republica Moldova, drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate doar În Yemen, Venezuela şi Bangladesh.

Statele ce asigură cea mai bună protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală sunt Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia, Elveţia, Norvegia, Luxembourg, Singapore, Japonia, Olanda şi Australia.