Specialiştii avertizează: Se atestă morbiditate sporită prin infecţiile enterovirale

Specialiştii avertizează: Se atestă morbiditate sporită prin infecţiile enterovirale
Sursa: jurnal.md Foto: hermannvet.ro 11.07.2017 10:49
Specialiştii avertizează că în ultima perioadă se atestă o sporire a morbidităţii prin infecţiile enterovirale. Astfel, în iunie curent au fost înregistrate 52 de cazuri de infecţie enterovirală.

Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică din capitală menţionează că pentru perioada estivală este caracteristică sporirea sezonieră a morbidităţii prin infecţia enterovirală.

Această infecţie este o boală foarte contagioasă, cu răspândire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii. Infecţia enterovirală este provocată de peste 60 de tipuri de enterovirusuri, care sunt destul de rezistenţi în mediul ambiant. Răspândirea infecţiei se efectuează prin contact direct cu bolnavii sau indirect: prin intermediul mâinilor murdare, a obiectelor de uz casnic, a jucăriilor, prin apă sau produse alimentare contaminate, dar şi pe calea aerului.

Perioada de incubaţie este în mediu 3-5 zile. Simptomele clinice sunt foarte variabile: febră, cefalee pronunţată, vome repetate, enterită, conjuctivită, erupţii cutanate, angina herpetică etc.

De la începutul anului, doar în capitală au fost înregistrate 90 de cazuri de boală.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI