„Soluţia pe care au găsit-o ei este de a muta gunoiul dintr-o parte în alta, dintr-un sat în altul. Ei au decis pentru următoarea perioadă de timp că nu cetăţenii de la Bubuieci să fie intoxicaţi, batjocoriţi cu gunoaiele din oraşul Chişinău, dar deja alţi cetăţeni, cei de la Ţânţăreni, să fie batjocoriţi în acest hal. Nu considerăm că este o soluţie dintre cele mai bune, pentru că, indiferent unde s-ar afla cetăţenii noştri, ei trebuie respectaţi”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Problema trebuie să fie rezolvată la nivelul unor politici de stat, unor politici bine gândite. Şi nu este nevoie de prea mult - trebuie pur şi simplu aduse tehnologiile străine aici, trebuie de permis investitorilor străini care - şi lumea trebuie să cunoască acest lucru - au fost, au venit în Republica Moldova, doar că guvernanţii, fie ei de la nivel central, fie la nivel local au cerut în permanenţă mită pentru acest lucru, au cerut şpagă pentru ca aceşti oameni să vină şi să creeze aici nişte întreprinderi de prelucrare a deşeurilor”, a adăugat liderul Platformei DA.

Mai mult, Andrei Năstase afirmă că asupra autorităţilor locale de la Ţânţăreni au fost exercitate presiuni ca să accepte depozitarea deşeurilor din Chişinău pe poligonul din apropierea localităţii.

„Suntem în contact cu oamenii din teritoriu, şi cu cei din Bubuieci. Am auzit că deja primarului de la Bubuieci i s-au intentat dosare penale. Dacă e adevărat, o să verificăm. Ştim însă că decizia consilierilor de la Ţânţăreni nu a fost o exprimare a dorinţei lor libere. S-au făcut presiuni şi va veni timpul când ministrul Jizdan, care s-a dedat unor mari ilegalităţi în acest proces, va răspunde conform legii”, a adăugat liderul Platformei DA.

„Autorităţile se bazează pe nişte soluţii temporare: hai mai repede cumva să stingem focul pe o lună-două, să arătăm că premierul e mare erou. Nimeni nu a ştiut cum să soluţioneze problema, nimei într-adevăr nu a avut aceste strategii, dar a venit Filip cu Jizdan şi, la comanda lui Plahotniuc, au pus presiune pe cei de la Ţânţăreni. Toţi consilierii neoficial, fără cameră, spun cum au fost presaţi. Mai devreme sau mai tâziu va fi blocaj şi la Ţânţăreni”, a menţionat şi vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

Amintim că, săptămâna trecută, s-a decis că deşeurile menajere din capitală vor fi depozitate în preajma satului comunei Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, unde va fi redeschis poligonul municipal pentru evacuarea deşeurilor.

Decizia a fost luată în ciuda faptului că locuitorii se opun acestui lucru. Sătenii din Ţânţăreni sunt revoltaţi la culme de hotărârea autorităţilor locale, care şi-au dat acordul pentru redeschiderea depozitului de gunoi în preajma comunei. De cealaltă parte, primarul localităţii le-a spus oamenilor că autoritatea locală a fost pusă în faţa faptului împlinit şi că trebuia să facă o alegere.