Potrivit reprezentanţilor Partidului Uniunea Salvaţi România,  Ministerul Justiţiei din România a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, dar acesta rezolvă doar parţial situaţia miilor de persoane aflate, în prezent, în imposibilitatea de exercitare a vocaţiei de cetăţean român, lăsând soluţionarea la latitudinea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi Direcţiei Generale Paşapoarte.

„Prin proiectul de lege, Ministerul Justiţiei reglementează doar posibilitatea încheierii unor protocoale de colaborare între autorităţile publice competente în materie, care se aprobă prin ordin al miniştrilor de resort”, se notează într-un comunicat al formaţiunii.

„Citind proiectul de lege, există o veste bună şi una rea. Vestea bună este că a fost clarificată modalitatea prin care minorii pot deveni, pe viitor, cetăţeni români odată cu părinţii lor, astfel încât aceste persoane nu ar trebui să se mai confrunte cu un refuz la eliberarea unor noi acte româneşti. Vestea proastă este că cei afectaţi, la momentul actual, de comunicarea deficitară dintre Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte nu au primit o soluţie concretă pentru deblocarea situaţiei ce îi pune în imposibilitatea de exercitare a vocaţiei de cetăţeni români”, a declarat deputatul USR, Matei Dobrovie, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Amintim că USR a depus pe 20 aprilie o propunere legislativă pentru a ajuta aceste persoane, majoritatea tineri din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română fiind minori, dar nu au fost incluşi în certificatul de cetăţenie română al părinţilor şi nu figurează astfel în baza de date a Direcţiei Generale Paşapoarte. Propunerea legislativă a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi s-a cerut dezbaterea ei în procedură de urgenţă la Senat.

Propunerea USR în schimb acoperă toate cazurile, oferind o soluţie completă şi o procedură cu trei avantaje clare: soluţionarea cererii de recunoaştere într-un termen scurt, un număr redus de acte care trebuie să însoţească cererea şi actualizarea corespunzătoare a evidenţelor Direcţiei Generale de Paşapoarte.