Artur Cozma a devenit membru al CCA la 4 mai 2015. Până atunci, timp de 6 ani, din 2009 şi până în 2015, a fost cercetător ştiinţific superior al Institutului de cercetari juridice şi politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cozma a făcut parte din guvernarea comunistă, fiind, în anii 2000, director al Serviciului protocol diplomatic de stat al Ministerului de Externe, ambasador al Republicii Moldova în Israel (2001 - 2005), ministru al Culturii şi Turismului (2005 - 2008). Pe toată durata carierei sale a avut funcţii bugetare. În schimb, Cozma şi soţia sa sunt fondatori în cel puţin 5 societăţi comerciale, care apar în declaraţia de venituri şi proprietăţi: „Acord Partener” SRL, „Sunarte” SRL, „Caspian Oil Refinery”, „Beronitex-Com”, „Palatul Sărbătorii SRL”, scrie Moldova Curată.

Cinci societăţi comerciale, al căror profit nu este indicat 

Pentru niciuna dintre ele Artur Cozma nu a indicat că ar fi obţinut venituri în anul 2015, iar soţia sa a avut în anul 2015 un venit din salariu de 68 de mii de lei, adică de 5 600 de lei lunar. „Unele societăţi sunt în stare pasivă, iar altele nu au generat profit”, ne-a răspuns Artur Cozma la întrebarea de ce nu a indicat nici un venit din activitatea firmelor sale. Potrivit portalului Openmoney.md, care este un proiect anticoruptie al UNDP Moldova şi care a centralizat date oficiale, soţia lui Artur Cozma este fondatoare a două întreprinderi şi administratoare la trei companii. 

L-am întrebat pe Artur Cozma din ce surse şi-a cumpărat cele două autoturisme, al căror cost depăşeşete 1,5 milioane de lei (în jur de 71 de mii de euro), de vreme ce şi el, şi soţia sa, au avut salarii lunare ceva mai mari de 5 mii de lei. „Această sumă de bani a fost declarată la FISC de către soţia mea în anul 2012”, a fost răspunsul.

Familia Cozma deţine două apartamente, dobândite în 2007 şi 2012, şi o vilă de 124,9 m. p. în suburbia Vatra a Chişinăului, dată în exploatare în anul 2013. 

Firmă nouă, specializată în „operaţiuni de comerţ electronic”

La începutul anului 2016 membrul CCA şi-a mai deschis o firmă, SRL „PAYMENT NETWORK SERVICES”, inregistrată la 22.02.2016, fiind co-fondator cu unul dintre partenerii săi de afaceri din celelalte întreprinderi în care are cote părţi. Firma a fost înregistrată la 22 februarie 2016, iar Artur Cozma ne-a declarat că aceasta se ocupă de „medierea şi procesarea operaţiunilor de comerţ electronic”.

Moldova Curată va depune o sesizare la Autoritatea Naţională de Integritate cu solicitarea să  verifice dacă firmele familia Cozma într-adevăr nu a obţinut venituri din activitatea firmelor pe care le deţine.