VIDEO

Mai mulţi antreprenori se plâng că sunt supuşi presiunilor din partea instituţiilor de drept

Mai mulţi antreprenori se plâng că sunt supuşi presiunilor din partea instituţiilor de drept
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 18.05.2017 18:01
Justiţia este un instrument de presiune asupra antreprenorilor, iar instituţiile de drept sunt folosite pentru a deschide dosare penale şi pentru a prelua afaceri. Asta au declarat mai mulţi businessmani care au participat la un club de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. De cealaltă parte, şeful Procuraturii Anticorupţie, prezent la masa rotundă, a menţionat că antreprenorii admit nereguli în activitate, iar de multe ori nici nu depun plângeri când sunt supuşi abuzurilor. 

Fondatorul unei companii de telecomunicaţii a vorbit despre greutăţile prin care a trecut după ce s-a solidarizat cu mişcarea protestatară. Structurile competente au iniţiat controale după controale şi au deschis aproape 40 de dosare administrative şi penale pe numele conducerii întreprinderii.

Un alt bărbat a povestit că în 2005 a decis să revină în ţară din Rusia, ca să deschidă o afacere. A construit o fabrică de ceramică şi totul mergea strună. Până la un moment dat. Antreprenorul spune că acum câţiva ani afacerea sa a început să deranjeze nişte persoane interesate, aşa că au urmat intimidări, mesaje de ameninţare şi deconectări frecvente de la lumină şi gaz.

La rândul său, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că unii antreprenori nu ar fi tocmai integri, iar alţii nu semnalează abuzurile, dar a fost însă contrazis de participanţii la masa rotundă. 

Participanţii la clubul de presă au mai spus că deşi au fost iniţiate dosare penale pe numele unor persoane suspectate că au vrut să le preia afaceri, pierderile suportate nu le-au mai fost acoperite. Centrul de Investigaţii Jurnalistice le-a sugerat businessmanilor care au devenit victime ale abuzurilor să expedieze şi pe site-ul anticorupţie.md plângerile depuse la CNA sau Procuratura Anticorupţie. Astfel, ar putea fi urmărită soarta dosarului, spun experţii. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI