„Vrem să lansăm invitaţia pentru marşul de solidaritate „Fără frică”, unde invităm toată lumea care are frici să ni se alăture. Duminică, la 21 mai, la ora 12:00, la intersecţia străzilor Bucureşti şi Ismail. De acolo vom porni uniţi, fără frică, spre un viitor prosper”, a declarat Angelica Frolov, reprezentanta GENDERDOC-M, în cadrul unei conferinţe de presă.

O societate în care toţi se acceptă unul pe altul, chiar dacă sunt diferiţi. Asta îşi doresc organizatorii evenimentului.

„Mi s-a întâmplat o situaţie. Eram la staţie şi de mine s-a apropiat un bărbat. Mi-a cerut un foc. I-am spus că nu am. El mă analiza şi m-a întrebat dacă sunt el sau ea. I-am spus că nu este important. M-a lovit. Vreau ca societatea să fie diferită, iar oamenii să fie acceptaţi aşa cum sunt”, spune Galina Murzin, una dintre susţinătorii marşului.

Şi jurnalista Nata Albot s-a alăturat mişcării, ea fiind criticată adesea pentru că partenerul ei de viaţă este mai tânăr.

„Trăiesc într-o societate nemulţumită că eu sunt mulţumită de viaţa mea imperfectă. De fapt, pe ei nu-i deranjează alegerile mele, ci faptul că eu sunt mulţumită de ele şi că eu continui să mă bucur de viaţă aşa cum mă duce capul. Îmi vin în memorie site-urile de pamfleturi şi de propagandă care s-au înmulţit în ultima perioadă ca ciupercile după ploaie şi consideră că ori de câte ori vor să lovească în mine trebuie să facă o ştire despre cât e de mare diferenţa de vârstă dintre mine şi partenerul meu, ceea ce denotă o mentalitate extrem de limitată, plină de dogme şi stereotipuri”, a spus Nata Albot.

Într-o lume deschisă în care să nu fie loc de frică vrea să trăiască şi jurnalista Natalia Morari.

„Mi s-a spus de la Procuratura Generală să am grijă de hainele mele pentru că acolo ar putea fi găsite droguri în timpul unor percheziţii care ar putea să aibă loc. Îmi pare rău că am ajuns să trăim într-o societate în care să faci jurnalism liber este periculos. De aceea eu şi ies la marş, pentru că vreau să trăim într-o societate fără frică. Sunt sigură ca vor veni foarte mulţi oameni care au multe frici, inclusiv eu”, a menţionat jurnalista.

Menţionăm că marşuri cu tematică similară au mai avut loc în capitală. Acţiunile erau organizate de comunitatea LGBT, iar deseori, situaţia degenera. Manifestanţii erau intimidaţi, atacaţi cu pietre şi ouă, iar poliţiştii erau mobilizaţi la maxim. La evenimentele cu pricina, pentru păstrarea ordinii publice erau dislocaţi sute de oameni ai legii bine echipaţi.