„Constatăm cu regret că reputatul oncolog-chirurg, manager şi jurist care, în pofida resurselor limitate din sistem, îşi dedică viaţa tratării pacienţilor, dar şi educării noilor generaţii de doctori, a devenit victima unei răfuieli şi a unei campanii de denigrare din partea conducerii IMSP Institutul Oncologic în fruntea cărei este Doamna director Larisa Catrinici. Considerăm că atacul asupra lui Ion Mereuţă şi oncologul, asistentului universitar Veronica Şveţ denotă problemele serioase care există la Institut, iar aplicarea forţei fizice în cadrul unei instituţii medicale reprezintă un precedent care pune pată pe tot sistemul medical din Republica Moldova”, se spune într-o declaraţie remisă presei.

„Legea pumnului, aplicată în cazul unui om care salvează în fiecare zi vieţi, este un exemplu cras al lipsei capacităţilor de management al conducerii institutului, dar şi de exteriorizare a metodelor represive utilizate. Ne adresăm tuturor autorităţilor responsabile de evaluarea corectă şi echidistantă a cazului să întreprindă toate măsurile ca adevărul să fie scos la iveală, iar profesorul Ion Mereuţă şi Veronica Şveţ, care au fost loviţi în cel mai josnic mod, să beneficieze de protecţie şi echitate legală. Totodată, cerem ca astfel de abuzuri să fie curmate, iar vinovaţii să fie traşi la răspundere. Ne exprimăm ferm împotriva abuzurilor de orice fel, împotriva metodelor represive şi inumane aplicate în adresa cadrelor medicale, a lipsei de bun simţ şi respect în comunicarea cu doctorii”, se mai spune în declaraţia semnată de reprezentanţii catedrei.

Amintim că academicianul Ion Mereuţă, chirurg la Institutul Oncologic şi profesor universitar, a fost agresat acum o săptămână chiar la locul de muncă. Un bărbat a dat buzna peste el în birou şi l-a lovit în cap cu un obiect. În consecinţă, medicul s-a ales cu un grav traumatism cranio-cerebral. Martorii au spus că agresorul este soţul directoarei spitalului, Larisa Catrinici, lucru care a fost confirmat şi de poliţie.

Ion Mereuţă a declarat că ar fi fost agresat din cauza conflictului cu şefa sa, cu care se află în proces de judecată în legătură cu felul în care Catrinici a ajuns şefă la Institutul Oncologic. Larisa Catrinici, fosta ministră a Sănătăţii în perioada guvernării comuniste, tot ea fostă consilieră municipală pe listele PSRM, a fost numită director al Institutului Oncologic la sfârşitul lunii noiembrie 2016, în urma unui concurs învăluit în ceaţă, desfăşurându-se în condiţii neclare, cu abateri şi într-un vid informaţional. Catrinici a fost desemnată director deşi nu deţine nici grad ştiinţific, nici specializare în oncologie. Mai mult, Catrinici se află şi într-un vădit conflict de interese, în situaţia în care interimatul şefiei la Institutul Oncologic a fost deţinut de fratele ei, Sergiu Stepa. 

Academicianul Ion Mereuţă, şeful catedrei Oncologie, Hematologie şi Radioterapie USMF, şeful clinicii Mamologie de la Institutul Oncologic, chirurg mamolog şi profesor universitar, care a candidat la aceeaşi funcţie, a calificat atunci concursul drept o farsă şi a spus că Larisa Catrinici a fost numită în funcţie strict pe criterii de protecţionism.