După ce preşedintele Parlamentului Andrian Candu a vorbit despre anumite restricţii care există în unele state pentru votarea în diasporă, conaţionalii noştri sunt îngrijoraţi că autorităţile ar putea să încerce să le îngrădească drepturile pentru că nu le convin opiniile şi acţiunile lor. 

„Este o idee foarte greşită, pentru că noi suntem cetăţeni ai RM şi consider că este corect să se audă şi vocea celor care trăiesc peste hotare. Poate să fie oricum o contribuţie pentru RM, pentru dezvoltarea ei şi, desigur, pentru a avea viziuni diferite şi sper mai deschise”, a declarat Cristina Popovici, stabilită la Milano.

„Desigur că nu le place cum votează diaspora, nu le place cum gândeşte diaspora, cum acţionează diaspora şi sigur că ei caută diferite modalităţi pentru a închide acest drept al nostru la opinie, la acţiune. Noi nu credem aşa şi vom obţine dreptul nostru, suntem cetăţeni ai RM şi n-am venit aici la bine, dar am fost mânaţi de aceşti guvernanţi. Noi nu plătim impozite directe, dar indirect plătim, prin banii pe care îi trimitem”, a spus şi fosta deputată Valentina Cuşnir, care munceşte acum în Veneţia.

Reacţiile moldovenilor de peste hotare vin după ce unii comentatori politici, afiliaţi Partidului Democrat, au spus în cadrul unor dezbateri pe marginea proiectului privind votul uninominal că cetăţenii din străinătate nu plătesc impozite şi nu ar trebui să participe la alegeri.

Deşi iniţial preşedintele Parlamentului Andrian Candu a vorbit şi el despre anumite restricţii care există în unele ţări privind votul în diasporă, ulterior el a negat că s-ar intenţiona îngrădirea accesului la urne a moldovenilor din străinătate. Aşa sau altfel, declaraţiile şefului Legislativului sunt blamate şi de cei rămaşi acasă. 

„Desigur că au plecat nu de bunăvoie, dar banii pe care ni-i trimit în ţară, din o bună parte se plătesc pensiile, salariile şi îmi pare rău că guvernarea, în persoana lui Candu, a spus că nu plătesc impozite”, a declarat Alexandra Vrabie, din Chişinău.

„Sunt foarte indignată din cauza la ce a fost în Parlament, de părerea lui Candu şi alţii, care spun că diaspora nu este a noastră. Cum poate un politician să se dezică de oamenii noştri? Ţara are nevoie de oameni, are nevoie de tineret, iar noi spunem că nu ne trebuie”, a spus şi Efrosenia Isac, tot din Chişinău.

În cadrul intervenţiilor prin skype, conaţionalii noştri stabiliţi pe continentul European, dar şi cei de peste ocean spun că şi-ar dori să revină acasă, însă doar atunci când vor vedea că ţara a luat-o într-o direcţie corectă. 

„Şanse cred că ar exista, noi foarte mult ne dorim să ne întoarcem, însă văzând situaţia de acolo şi socială, şi politică, şi în învăţământ, şi în sănătate care nu se schimbă, ci din contra se înrăutăţeşte, nu ştiu dacă mulţi şi-ar dori să se întoarcă. Când ne întâlnim aici toţi vorbesc despre ţara lor, despre perspectiva de acolo, de a se întoarce, de a face ceva acolo în ţară”, a povestit Diana Antonciuc, stabilită în oraşul Lyon, din Franţa.

„Dezamăgirea este foarte mare, am depus foarte mult efort, dar foarte puţin se schimbă lucrurile în Moldova. Sper că totuşi mai sunt soluţii de rezolvare a situaţiei, fiindcă este dureros să avem părinţi, fraţi, care nu pot să emigreze. Am să fiu onestă, orice moldovean emigrat va depune toate eforturile să-şi aducă familia peste hotare, lângă el”, a spus Inga Mutu, din Phoenix, Arizona.

În opinia unor concetăţeni, societatea civilă trebuie să devină mai activă, pentru a impulsiona reformele şi pentru a evita distragerea atenţiei de la problemele reale prin inventarea unei agende false.

„Pentru mine, fenomenul corupţiei este direct legat, corelat de cultură şi educaţie, în cazul nostru mai bine zis de lipsa ei. Îmi dau bine seama că educaţia şi cultura este prerogativa Guvernului, dar având în considerarepe cine avem la educaţie, acţiunile preşedintelui nostru, eu cred că societatea civilă ar trebui să se implice”, susţine Mariana Opincă, aflată la Londra.

Emisiunea „Cealaltă Basarabie”, moderată de Val Butnaru, este difuzată în fiecare joi, începând cu ora 21.30.