Astfel, sute de profesori au pornit în marş de la Academia de Ştiinţe până la Guvern, în semn de ultimatum. În cazul în care revendicările nu le vor fi auzite de autorităţi, profesorii spun că ar putea recurge chiar şi la întreruperea procesului de studii.

Şi reprezentanţi şi susţinători ai Platformei Demnitate şi Adevăr s-au solidarizat cu profesorii şi s-au alăturat marşului de protest. „În condiţiile în care guvernarea oligarhică promovează o politică de genocid social protestul cadrelor didactice este absolut legitim. Platforma Demnitate si Adevăr se solidarizează plenar cu acţiunile de protest ale pedagogilor, care sunt îndreptăţiţi să-şi apere drepturile constituţionale, şi face apel către toate formaţiunile politice democratice, societatea civilă şi cetăţenii ţării să sprijine revendicările justificate ale cadrelor didactice din ţara noastră”, se spune într-o declaraţie a Platformei DA.

Precizăm că sindicatele din educaţie cer majorarea cu 50% a salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic, egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a Reţelei Tarifare Unice cu mărimea minimului de existenţă, începând cu 1 ianuarie 2017 şi recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii. Pedagogii, susţinuţi de sindicaliştii din educaţie şi din celelalte ramuri ale economiei naţionale, au demarat acţiunile de protest la 17 ianuarie, curent.