Totodată, reprezentanţii Platformei DA anunţă că susţin în mod categoric revendicările lansate de cadrele didactice din Republica Moldova.

„Platforma Demnitate si Adevăr se solidarizează  plenar cu acţiunile de protest ale pedagogilor, care sunt îndreptăţiţi să-şi apere drepturile constituţionale, şi face apel către toate formaţiunile politice democratice, societatea civilă şi cetăţenii ţării să sprijine revendicările justificate ale cadrelor didactice din ţara noastră”, se mai arată în declaraţia Platformei DA.

Precizăm că pedagogii au început protestele pe 17 ianuarie, curent. Cadrele didactice au mai cerut majorarea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru angajaţii din învăţământ care au atins vârsta de pensionare, dar şi majorarea burselor de studii cu 20 la sută.

Vă prezentăm mai jos Declaraţia integrală lansată de Platforma Demnitate şi Adevăr:

La 17 ianuarie 2017, mai mulţi pedagogi au demarat acţiuni de protest, care, spre regret, nu şi-au atins finalitatea, revendicările acestora fiind ignorate de  autorităţi.

Aceste cerinţe vor fi înaintate repetat şi la protestele anunţate pentru 5 aprilie curent, proteste sprijinite plenar de Platforma Demnitate şi Adevăr.
Revendicările înaintate de reprezentanţii pedagogilor sunt cât se poate de pertinente şi exprimă o reacţie firească la nedreptatea socială crasă în care sunt nevoite să activeze cadrele didactice din Republica Moldova.

În condiţiile în care guvernarea oligarhică promovează o politică de genocid social protestul cadrelor didactice este absolut legitim.
Platforma Demnitate şi Adevăr susţine în mod categoric revendicările lansate de cadrele didactice din Republica Moldova, considerând că educaţia trebuie să devină o prioritate absolută nu doar în declaraţiile decidenţilor politici, ci reflectată, inclusiv, prin intermediul unei politici de salarizare echitabilă şi motivantă.

Platforma Demnitate şi Adevăr porneşte de la premisa că  investiţia în educaţie este o investiţie în viitor şi subevaluarea ei este inadmisibilă.  Crearea unui sistem de motivare a profesorilor trebuie  să reprezinte o prioritate în cadrul politicilor educaţionale. Doar o politică de profesionalizare, ridicare a prestigiului profesiei de pedagog şi de remunerare adecvată a cadrelor didactice vor pune bazele unui sistem educaţional de calitate. În caz contrar, pedagogii  nu vor fi stimulaţi să rămână în sistem, iar viitorul copiilor noştri şi, implicit, al ţării noastre, este grav afectat.

Platforma Demnitate şi Adevăr a elaborat în cadrul programului său politic un amplu Plan anticriză în rezultatul implementării căruia vor fi posibile măsuri concrete de asanare a sistemului educaţional şi al stabilirii unui sistem echitabil de salarizare a bugetarilor din diverse domenii, inclusiv cel educaţional. De asemenea, Programul politic al Platformei Demnitate şi Adevăr, la compartimentul „Educaţia ca element de modernizare a societăţii”, conţine o viziune complexă şi progresivă asupra reformării sistemului educaţional al Republicii Moldova.

Platforma Demnitate si Adevăr se solidarizează  plenar cu acţiunile de protest ale pedagogilor, care sunt îndreptăţiţi să-şi apere drepturile constituţionale, şi face apel către toate formaţiunile politice democratice, societatea civilă şi cetăţenii ţării să sprijine revendicările justificate ale cadrelor didactice din ţara noastră.