Nici şeful statului nu s-a prea grăbit să ia decizii urgente noaptea trecută, când continua să ningă abundent. Abia dimineaţă a semnat un decret prin care a solicitat ajutorul Armatei. În schimb, oficialii au considerat că stihia naturală este binevenită pentru a solicita bani de la partenerii externi.

Nici preşedintele ţării, Igor Dodon, nu s-a grăbit să intervină, aşteptând o cerere de la executiv. Astfel, în capitală, dar şi în celelalte localităţi din centrul şi sudul ţării, care au avut de suferit cel mai mult în urma intemperiilor, au fost mobilizaţi peste 300 de militari.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei capitalei spun că străzile oraşului au fost deszăpezite până la ora trei dimineaţa, doar că munca a fost în zadar. Aşa se face că, dimineaţă, în capitală era un dezastru. În scurt timp, au apărut şi primele victime. Corpul neîsufleţit al unei persoane a fost găsit în stradă, în sectorul Botanica, doar că autorităţile nu ştiau prea multe detalii despre acest caz.

Pe reţelele de socializare au apărut date şi despre un al doilea deces în urma electrocutării, tot în sectorul Botanica, doar că Poliţia capitalei ne-a spus că n-a primit nicio informaţie sau un apel telefonic despre un eventual incident. De asemenea, mai mulţi locuitori ai oraşului Chişinău au fost răniţi de ramurile şi arborii prăbuşiţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Precizăm că, la amiază, şeful Serviciului Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu, declara că în capitală erau 25 de piloni de electricitate căzuţi, iar peste 300 de fire de înaltă tensiune rupte. Iar reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Patrulare spuneau că 33 de drumuri naţionale şi peste 180 de localităţi din republică rămân blocate de nămeţi. Poliţia a mai declarat că, de când a început viscolul, peste 170 de vehicule au fost deteriorate de copacii căzuţi.

Iar în sudul ţării, la Comrat, din cauza stratului gros de zăpadă s-a prăbuşit acoperişul unei stâne şi ca urmare 14 oi au fost strivite.