Permisul de şedere pentru unii străini a fost eliminat; Cine va putea munci în Moldova, fără acest act

Permisul de şedere pentru unii străini a fost eliminat; Cine va putea munci în Moldova, fără acest act
Sursa: www.bizlaw.md Foto: fia.md 15.04.2017 12:37
Mai multe categorii de cetăţeni străini din ţările Uniunii Europene nu vor mai avea nevoie de permise de şedere provizorie pentru Republica Moldova. Documentul, prin care Parlamentul a acordat aceste facilităţi, a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, persoanele aflate în vizită de afaceri, persoanele transferate temporar de societatea lor, stagiarii absolvenţi de studii superioare, vânzătorii profesionişti, prestatorii de servicii contractuale, profesioniştii independenţi nu vor mai avea nevoie de permise. Totuşi, aceştia se vor putea afla pe teritoriul ţării, fără acest act, o perioadă de timp stabilită: de la 3 la 6 luni timp de un an.

Persoana juridică din Moldova, care va beneficia de serviciile cetăţenilor străini, în termen de trei zile de la data intrării în ţară a străinului, va merge la autoritatea competentă pentru străini şi va depune o declaraţie pe propria răspundere în privinţa scopului şi duratei aflării cetăţeanului din UE în Moldova. În baza declaraţiei, autoritatea pentru stăini va confirma dreptul străinului de aflare temporară pe teritoriul ţării noastre, scrie BizLaw.

Vânzătorii profesionişti vor putea oferi servicii de negociere sau de vânzare de servicii sau de mărfuri, de încheiere a contractelor de vânzare a serviciilor sau mărfurilor în baza copiilor paşaportului naţional, a documentului ce confirmă împuternicirea, de către o persoană juridică dintr-un stat membru UE, să negocieze comercializarea de servicii sau de mărfuri, sau încheierea contractelor de vânzare a serviciilor sau mărfurilor în Moldova pentru o perioadă de 90 de zile, pe parcursul oricărei perioade de un an.

În acelaşi timp, prestatorii de servicii contractuale vor putea activa pe un termen ce nu depăşeşte şase luni într-un an, în baza copiilor paşaportului naţional, a documentului ce confirmă împuternicirea de către o persoană juridică dintr-un stat membru UE să presteze temporar anumite tipuri de servicii în interesul acesteia, a actelor de studii sau calificare şi de confirmare a experienţei profesionale de cel puţin trei ani în domeniu.

Acordarea facilităţilor va contribui la atragerea investiţiilor străine, dar şi la dezvoltarea cooperării economice şi comerciale a Republicii Moldova şi Uniunii Europene.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI