Mai exact, MAI a cheltuit 22.374 de dolari americani pentru achiziţionarea gazelor lacrimogene şi grenadelor paralizante, care de obicei se folosesc împotriva maselor de protestatari. Conform unor documente în posesia cărora a intrat Independent.md, ministerul de Interne a achiziţionat în total 59 de cutii cu grenade paralizante şi gaze lacrimogene din Ucraina.

Cu doar două zile înainte de protestele din 24 aprilie 2016, organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa casei oligarhului Vladimir Plahotniuc de pe strada Bulgară, dar şi sediul acestuia de pe bulevardul Cantemir, Global Business Centre, muniţiile proaspăt procurate au fost transmise de către Ministerul Afacerilor Interne „cu titlu gratuit” Inspectoratului General de Poliţie.

În speţă, este vorba despre 400 grenade iluminiscente cu sunet „TEPEH-7″, 400 grenade lacrimogene „TEPEH-6″ şi 1000 de balonaşe cu gaze lacrimogene „TEPEH-4″, toate de origine ucraineană.

Patru luni mai târziu, pe 27 august 2016, poliţia a intervenit în forţă şi a stropit cu gaze lacrimogene protestatarii care scandau lozinci împotriva guvernanţilor care sărbătoreau în PMAN, izolaţi de oameni, Ziua Independenţei RM. La câţiva paşi de conducerea statului, zeci de oameni au fost îmbrânciţi, bruscaţi şi stropiţi cu gaze lacrimogene. În imaginile de atunci s-a văzut clar cum şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, dă indicaţii oamenilor legii, dar şi cum o persoană în civil cere indicaţii de la acesta referitor la momentul intervenţiei.

Independent mai aminteşte de scandalul izbucnit în luna octombrie 2015, când Oleg Balan, pe atunci ministrul Afacerilor Interne, a fost victima unei farse, dezvăluid în acest fel planurile instituţiei, unui comediant care s-a dat drept omologul său din Ucraina, Arsen Avakov.

Atunci, Balan a dezvăluit planul Republicii Moldova de a cumpăra din Ucraina grenade în valoare de jumătate de milion de lei, pentru a dispersa protestatarii. „Noi cumpărăm de la voi grenade cu gaz şi altele în valoare de jumătate de milion de lei. Noi dorim să ne permiteţi ca să le transportăm cu tehnica poliţiei moldoveneşti”, spunea Balan. În rezultatul farsei, pe atunci prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, l-a acuzat pe Oleg Balan de divulgarea secretului de stat.