„Am venit aici să cerem o majorare de salariu şi suntem decişi că vom continua să ieşim în stradă, chiar şi în fiecare zi, până când autorităţile nu se vor aşeza la masa de negocieri şi nu vom vorbi concret despre ce ne aşteaptă şi cum ne vom descurca mâine. Unii ne îndeamnă să fim mai cuminţi, să nu perturbăm procesul de studii şi de desfăşurare a examenelor, dar noi nu ştim cât vom mai tolera această situaţie”, a declarat Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ).

În acest context, Dumitru Ene, preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Drochia, a menţionat că„pichetarea de azi este o urmare a faptului că guvernanţii nu ne aud. Revendicările noastre au fost înaintate mai demult. De atunci s-au majorat salariile pentru procurori, vameşi, poliţişti şi alte categorii de salariaţi, dar nu ştiu de ce, noi suntem cei mai năpăstuiţi. Negocierile se tergiversează în mod intenţionat, promiţându-ni-se salarii de 10 mii de lei în baza performanţelor. Dar cu ceilalţi angajaţi din sistem ce facem? Toţi trebuie să avem nişte salarii decente”.

Totodată, Dumitru Ivanov  a anunţat că Consiliului General al FSEŞ se va întruni din nou în şedinţă, pentru a decide care vor fi acţiunile ulterioare ale sindicaliştilor.

Vicepreşedinte al FSEŞ, Nadejda Lavric, a anunţat manifestanţii că acţiunile de protest sunt susţinute de Comitetul Sindical European pentru Educaţie.

Amintim că pedagogii au început protestele pe 17 ianuarie, curent. Cadrele didactice au mai cerut majorarea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru angajaţii din învăţământ care au atins vârsta de pensionare, dar şi majorarea burselor de studii cu 20 la sută.

În prezent, salariul mediu al unui profesor este de aproximativ 4.000 de lei.