„Calificăm aceste acţiuni drept abuzuri din partea organelor de forţă şi tentative de intimidare a jurnaliştilor. La fel, considerăm drept manifestare de cenzură solicitarea de către poliţie a unor explicaţii de la jurnalişti privind înregistrările video sau foto efectuate la evenimente de interes public”, se arată în declaraţia semnată de şapte organizaţii media.

Reprezentanţii societăţii civile solicită Procuraturii Generale să se autosesizeze şi să întreprindă măsuri de curmare a acestui fenomen, precum şi de instruire a colaboratorilor organelor de drept privind respectarea şi implementarea legislaţiei media.
  
„Cerem Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova să efectueze o anchetă proprie în cazul reţinerii echipei de filmare a portalului de ştiri Gagauzinfo.md şi să sancţioneze persoanele care au comis abuzuri faţă de jurnalişti”, se mai arată în declaraţie.

„Legea presei acordă jurnalistului dreptul de a obţine şi de a difuza informaţii; de a face imprimări audiovizuale, de a filma şi de a fotografia. Totodată, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, cenzura este interzisă. Nimeni nu poate împiedica mass-media să răspândească informaţii de interes public decât în condiţiile legii. Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea pentru critică sunt acţiuni sancţionate de Codul penal al R. Moldova (Art. 1801)”, spun semnatarii.  

Amintim că operatorul şi şoferul portalului au fost transportaţi la Inspectoratul de poliţie, unde li s-a cerut să dea explicaţii în scris, în ce bază au efectuat înregistrările video şi foto. Aceştia au refuzat să scrie explicaţii, fiind eliberaţi după mai bine de două ore de interogări.