Platforma DA solicită achitarea urgentă a compensaţiilor pentru pomicultorii afectaţi de îngheţuri: „Dacă acest lucru nu se va produce, ne rezervăm dreptul de a organiza acţiuni de protest”

Platforma DA solicită achitarea urgentă a compensaţiilor pentru pomicultorii afectaţi de îngheţuri: „Dacă acest lucru nu se va produce, ne rezervăm dreptul de a organiza acţiuni de protest”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 17.03.2017 09:27
Situaţia pomicultorilor din Republica Moldova este dezastruoasă. Agricultorii au fost minţiţi public în repetate rânduri de către regimul Filip-Plahotniuc că vor fi despăgubiţi, însă nici până în prezent aceştia nu au primit compensaţiile prevăzute de un regulament din  septembrie 2016.
 
„Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) a sprijinit în permanenţă producătorii autohtoni şi a elaborat soluţii viabile în vederea protejării întreprinderilor care produc mărfuri, prestează servicii în Republica Moldova şi asigură, în pofida politicilor inadecvate ale statului, sute de mii de locuri de muncă”, menţionează reprezentanţii Platformei DA, care au lansat o Declaraţie în legătură cu situaţia dezastruoasă a pomicultorilor din ţară.
 
În aceste condiţii, Platforma Demnitate şi Adevăr cere categoric aprobarea urgentă a Regulamentului privind achitarea compensaţiilor pentru pomicultori.
 
„Dacă acest lucru nu se va produce în cel mai scurt timp, ne rezervăm dreptul de a organiza acţiuni de protest în susţinerea pomicultorilor abandonaţi de către guvernarea mincinoasă”, mai spun membrii Platformei DA.
 
Vă prezentăm mai jos Declaraţia lansată de Platforma DA în legătură cu situaţia dezastruoasă a pomicultorilor din Republica Moldova:
 
Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) a sprijinit în permanenţă producătorii autohtoni şi a elaborat soluţii viabile în vederea protejării întreprinderilor care produc mărfuri, prestează servicii în Republica Moldova şi asigură, în pofida politicilor inadecvate ale statului, sute de mii de locuri de muncă.
 
În acest context, menţionăm problema neachitării compensaţiilor pomicultorilor care au avut de suferit în urma îngheţurilor din perioada 26-27 aprilie 2016. Aceştia au fost minţiţi public în repetate rânduri de către regimul Filip-Plahotniuc că vor fi despăgubiţi din Fondul de rezervă al Guvernului.
 
Numai pierderile întreprinderilor din ramura pomicolă din nordul ţării, în care sunt antrenaţi câteva mii de lucrători, depăşesc, conform estimărilor oficiale, 210 mln. de lei.  Acest subiect este cunoscut de societate, întrucât, timp de un an de zile, asociaţiile fermierilor făceau multiple şi disperate apeluri în adresa guvernanţilor. 
 
Proiectul regulamentului privind achitarea compensaţiilor a fost elaborat încă în septembrie 2016, însă până în prezent nu a fost aprobat de executiv.
 
Având în vedere ultimele evenimente, înţelegem că Ministrul Agriculturii a fost preocupat de cu totul alte probleme, foarte departe de grijile şi nevoile agricultorilor. 
 
Cu două săptămâni în urmă, chiar şi prim-ministrul Filip, după şase luni de întârziere, a venit cu justificări lamentabile în privinţa neachitării compensaţiilor şi a pledat pentru urgentarea aprobării Regulamentului şi publicării listei fermierilor care au dreptul la despăgubire. 
De atunci s-au scurs 14 zile, însă pomicultorii aşa şi nu cunosc când anume Guvernul iresponsabil va anunţa barem termenii orientativi de achitare a compensaţiilor. 
 
Menţionăm, de asemenea, că nici preşedintele Dodon, susţinător doar prin vorbe a intereselor pomicultorilor, implicându-se doar selectiv şi clientelar, la fel ca şi în cazul producătorii autohtoni de carne, nu a venit niciodată cu o solicitare publică faţă de Guvern privind urgentarea soluţionării problemei respective.
 
În aceste condiţii, Platforma DA cere categoric aprobarea urgentă a Regulamentului privind achitarea compensaţiilor pomicultorilor.
 
Dacă acest lucru nu se va produce în cel mai scurt timp, ne rezervăm dreptul de a organiza acţiuni de protest în susţinerea pomicultorilor abandonaţi de către guvernarea mincinoasă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI