Preşedintele interimar al Asociaţiei UniAgroProtect, Alexandru Slusari, spune că regulamentul a fost elaborat încă în septembrie 2016, însă din motive necunoscute adoptarea acestuia este amânată.

Potrivit informaţiilor, pagubele pomicultorilor depăşesc suma de 200 de milioane de lei.

„Am fost contactat de un grup de pomicultori din nordul ţării, care intenţionează pe 10 februarie, la orele 11:00, să protesteze în faţa Guvernului în legătură cu tergiversarea fără precedent a aprobării Regulamentului privind alocarea compensaţiilor agricultorilor, livezile cărora au suferit în urma îngheţurilor din primăvară. Vă amintesc că atunci au fost afectate circa 6,5 mii de ha de plantaţii pomicole. Pomicultorii au pierdut de la 50 până la 90 % din recoltă. Suma totala a prejudiciului depăşeşte 200 de mln. de lei”, a menţionat Alexandru Slusari.

„Deşi Ministerul Agriculturii şi prim-ministru nu odată au promis public că statul va acorda un sprijin financiar fermierilor, care au suferit din cauza îngheţurilor, regulamentul  privind alocarea compensaţiilor, elaborat încă în septembrie 2016, până în prezent, din motivele necunoscute, aşa şi nu a fost aprobat. În decembrie, asociaţiile de fermieri s-au adresat către consilierul preşedintelui pe problemele agroindustriale, solicitând intervenţia, dar nici după asta carul nu s-a mişcat din loc”, a mai spus reprezentantul agricultorilor.