Banii sunt oferiţi în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, iar ceremonia oficială de semnare a contractelor de grant pentru implementarea proiectelor finanţate va avea loc pe 2 martie.

Pentru anul fiscal japonez 2016, şase proiecte în valoare totală de peste 444 de mii de dolari au fost aprobate spre finanţarea de către Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei. Contractele urmează să fie semnate de ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, şi reprezentanţii împuterniciţi ai instituţiilor beneficiare.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2016, 38 de proiecte (acest număr nu include cele 6 granturi susmenţionate), preponderent în domeniile sănătăţii publice şi educaţiei şcolare şi preşcolare, au primit finanţarea nerambursabilă de peste 3,3 milioane de dolari din partea Japoniei.

Printre beneficiarii de finanţare prin intermediul programului „Kusanone” în anul fiscal japonez 2016 se numără: Proiectul de Modernizare a Echipamentului Medical la Spitalul Raional Briceni, în valoare de aproape 80 de mii de dolari; Proiectul de Modernizare a Echipamentului Medical la Laboratorul de Alergologie şi Imunologie Clinică al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în valoare de circa 83 de mii de dolari SUA; Proiectul de Modernizare a Echipamentului Medical la Institutul de Cardiologie, în valoare de peste 82 de mii de dolari; Proiectul de Modernizare a Echipamentului Medical la Spitalul Clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chişinău, în valoare de peste  82 de mii de dolari; Proiectul de Renovare a Sistemului de Încălzire la Liceul Teoretic „Tudor Zanet” din satul Congaz, în valoare de peste 73 de mii de dolari; Proiectul de Extindere a Sistemului de Canalizare din satul Ghidighici, în valoare circa 42,8 mii de dolari.