Fie că vorbim de consultaţia specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe.

De asemenea, s-au scumpit şi taxele pentru ziua pat. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preţ nu vor mai fi incluse alimentaţia şi medicamentele. Astfel, dacă  o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei şi nu 218, cum era până acum.

În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei şi nu 533, cum era până acum.

Intervenţiile devin şi ele mai scumpe, în funcţie de specificul lor. De exemplu, o intervenţie chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervenţiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că preţurile sunt prea mici şi neadaptate necesităţilor.