Astfel, în baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceştia nu există litigii la partajul proprietăţii comune devălmăşie, la întreţinerea, educarea şi domiciliul copiilor minori, comuni sau adoptaţi de ambii soţi sau la întreţinerea soţului inapt de muncă, căsătoria va putea fi desfăcută de către oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi.
 
Totodată, dacă soţii au copii minori comuni sau adoptaţi de ambii soţi şi nu au ajuns la un acord privind domiciliul, educarea sau modul de întreţinere a acestora, sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei va avea loc pe cale judecătorească.

Totodată, se propune ca prezentarea probelor în instanţă să aibă loc exclusiv în fază de pregătire şi nu pe durata întregului proces, aşa cum este în prezent. 

Printre altele, proiectul notează că toate documentele legate de proces vor fi expediate autorităţilor publice şi avocaţilor prin poştă electronică, iar când, din anumite motive, participanţii nu vor putea fi prezenţi la şedinţe, va fi utilizată teleconferinţa. 

Pentru ca să devină lege, proiectul urmează să fie votat şi în lectură finală.