Ombudsmanul a creat o comisie specială de anchetă şi a efectuat 23 de vizite de documentare în 16 instituţii care au avut legătură cu situaţia în care a ajuns tânărul Andrei Brăguţă.

„Acest raport va purta caracter de raport special al ombudsmanului. Conform legislaţiei, el va fi trimis tuturor autorităţilor naţionale şi nu în ultimul rând, el va fi trimis instanţelor de judecată şi desigur ombudsmanul trimite acest raport şi instituţiilor internaţionale de specialitate”, a declarat Mihail Cotorobai.

În cadrul raportului, specialiştii au reluat pas cu pas filmul evenimentelor din luna august. Astfel, spun ei, după ce a fost reţinut de inspectorii de patrulare, Brăguţă a fost dus la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, unde a fost ţinut trei ore, iar procesul-verbal de reţinere i-a fost întocmit în doar cinci minute. Ulterior, reţinutul a fost transportat la izolatorul de pe strada Tighina, după care la Spitalul de Urgenţă.

Brăguţă a fost adus înapoi la izolatorul de pe strada Tighina, unde a fost plasat într-o celulă împreună cu patru deţinuţi. Ulterior, a ajuns la Judecătoria Ciocana, unde urma să i se aplice arestul. Potrivit ombudsmanului, la un moment dat, deţinutul a ajuns şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

„Angajaţii l-au escortat la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru ca acolo să afle că, de fapt, din 1 aprilie 2017, spitalul nu mai efectuează internări. Aceasta a fost prerogativa Centrului de Medicină Legală”, susţine Alexandru Zubco, şeful Secţiei prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului 

„Acolo el a ajuns la o oră târzie, după program, şi, respectiv, asistenta medicală l-a internat aşa cum este. Acolo a stat 12 ore timp în care asistenta medicală l-a descris că l-a văzut într-o stare foarte gravă. Dimineaţă medicii l-au examinat şi au spus că nu au cum să-i asigure tratamentul somatic în această secţie”, a adăugat Zubco.

„Medicul legist ne-a zis că la primul contact cu pacientul Brăguţă a observat nişte leziuni vizibile pe suprafaţa corpului. Brăguţă era astenuat, refuza mâncarea, refuza să intre în contact cu medicul. Însă nici de această dată lucrătorul medical nu a comunicat cu organele de ocrotire a normelor de drept”, a spus şi Ada Simion, şefă de direcţie în cadrul Oficiului Avocatul Poporului.

Îtr-un final, la Penitenciarul nr. 16, lui Brăguţă i s-a acordat totuşi ajutor medical, însă la scurt timp tânărul a murit. Greşelile comise de angajaţii statului au început încă de la reţinerea lui de către ofiţerii Inspectoratului Naţional de Patrulare. Aceştia l-au urmărit 60 de km şi puteau cere ajutorul altui echipaj pentru a diminua stresul şoferului, spun specialiştii. Punctul culminant a fost totuşi plasarea lui în penitenciar.

Amintim că Andrei Brăguţă a fost reţinut la mijlocul lunii august pentru că s-ar fi certat cu inspectorii unui echipaj de patrulare, iar peste câteva zile a murit în penitenciar. El a fost plasat în arest, deşi suferea de tulburări psihice. Cauza oficială a morţii este insuficienţă respiratorie, cauzată de bronhopneumonie purulentă bilaterală.