Dosarul alimentelor alterate bate pasul pe loc, responsabili de investigarea acestui scandal se laudă că muncesc din greu pentru ca cei care se fac vinovaţi să fie pedepsiţi. „Până în prezent, din acestea au fost condamnate cinci persoane, dosarele altor cinci funcţionari au fost expediate în judecată, iar în cazul a 14 persoane încă se lucrează şi se investighează gradul de vinovăţie al acestora în dosarul iniţiat pe ansamblu”, a spus Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie în plenul parlamentului.

Responsabili din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) susţin că, în urma unor controale recente, situaţia din domeniul alimentaţiei în şcoli şi grădiniţe s-a îmbunătăţit. Şi tot cei de la ANSA au relatat săptămâna trecută că în şapte grădiniţe şi şcoli au fost depistate produse cu termen expirat. Şeful adjunct ANSA, Ion Toma, menţionează că este nevoie de adoptarea unei legi noi, care ar stabili standarde mai clare pentru produsele alimentare folosite. Întrebaţi în plenul parlamentului dacă agenţii economici implicaţi în scandal mai livrează produse alimentare în instituţiile de învăţământ, cei doi au răspuns că nu au verificat acest lucru.

„Lovis Angro” livrează în continuare produse alimentare în grădiniţele din capitală

În timp ce şefii Procuraturii Anticorupţie şi ANSA nu au avut timp să verifice dacă agenţii economici implicaţi în scandal mai livrează produse alimentare în şcoli şi grădiniţe, făcând câteva clik-uri pe site-ul achiziţiilor publice, aflăm că firma „Lovis Angro” deserveşte cu produse alimentare direcţiile educaţie ale sectoarelor Centru şi Râşcani, ultimul contract fiind semnat în luna octombrie. Şefa interimară a DETS sectorul Centru, Strejesco Natalia, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că a fost uimită când a văzut această firmă în listă. „Nu am putut să nu le permitem deoarece acest agent economic nu a fost inclus în lista neagră. Noi până acum nu am lucrat cu acest agent şi avem deja mai multe reclamaţii, pretenţii la el, am depus plângeri la Agenţia de Achiziţii Publice. L-am chemat la discuţii, dar nu s-a prezentat”, menţionează Strejesco. Şeful interimar al DETS, Râşcani, Andrei Păvăloi, susţine că au făcut o solicitare către CNA şi Agenţia Achiziţii Publice de excludere a agentului economic, dar au primit un răspuns negativ. „Nu există motive legale să nu îi admitem la procedurile de licitaţii. Doar pe încredere ori neîncredere nu putem selecta câştigătorii. Noi nu avem încredere în niciunul dintre ei. Astfel că am dat indicaţii ca la fiecare abatere cât de mică să fiu informat în scris în vederea sesizării organelor competente”, ne spune Păvăloi.

Continuarea citiţi în Jurnal de Chişinău