Fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău califică totul drept o răfuială politică şi spune că în rândul judecătorilor există o stare reală de teamă. 

Prin urmărirea penală a sa în urma deciziei din aprilie 2016 cu privire la referendum, judecătorii au fost umiliţi şi li s-a arătat că tot ce decid ei în cadrul unui proces este un potenţial temei pentru răspundere penală, adaugă Domnica Manole.

Domnica Manole califică drept periculoasă decizia recentă a Curţii Supreme de Justiţie care i-a dat câştig de cauză Consiliului Superior al Magistraturii şi nu a anulat decizia structurii prin care Manole a rămas fără imunitate şi i s-a deschis dosar penal. 

În iulie, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei.

Din cauza acestei hotărâri, fosta judecătoare este cercetată penal. CSJ a refuzat să anuleze decizia CSM prin care i-a fost ridicată imunitatea. Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar şi îngrijorarea membrilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.