Vânzătorii mai spun că nu s-ar mira dacă în curând vor trebui să achite şi pentru aerul pe care îl respiră. În acelaşi timp, unii comecianţi de ţigări şi alcool, care vor fi nevoiţi să suporte cele mai mari taxe, au refuzat să facă declaraţii în faţa camerei. 

Mai mulţi vânzători de la piaţa din Orhei au spus că astfel de decizii sunt o bătaie de joc faţă de ei, îi determină să părăsească Republica Moldova şi să-şi caute de muncă în străinătate. Alţi comercianţi afirmă că nu au ce face şi vor plăti impozite majorate. 

Pe 8 decembrie, Consiliul Municipal Orhei a majorat cu 500% taxa locală pentru vânzarea ţigărilor, iar agenţii economici care comercializează alcool vor plăti tarife duble. Totodată, creşterea este de 600% pentru cei care vând şi ţigări, şi băuturi alcoolice, iar pentru comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în regim non-stop, taxele locale au fost majorate cu încă 50 la sută.

Autorităţile din Orhei se laudă că, astfel, au declarat război tabagismului şi controlează comerţul cu tutun şi alcool, iar iniţiativa îi aparţine controversatului primar Ilan Şor. De menţionat că nu este vorba despre prima majorare din acest an. Decizia anterioară de creştere a taxelor a fost luată de Consiliul Municipal Orhei pe 16 iunie.

Precizăm că acum două săptămâni au fost impuse majorări pentru toţi proprietarii de unităţi comerciale şi prestatorii de servicii, iar taxa depinde de locul unde se află firma. Pentru cei care deţin tarabe, chioşcuri, pavilioane, magazine, farmacii în centrul oraşului, impozitele vor fi mai mari cu 40 la sută, iar pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în cartierele mărginaşe - cu 20 la sută.