Cele 157 de instituţii preşcolare din Chişinău sunt frecventate de circa 32 600 copii. Anul trecut, pentru produse de igienă în instituţiile preşcolare din capitală au fost alocate peste 960 de mii de lei, potrivit datelor Direcţiei municipale Educaţie. Am solicitat informaţiile de la toate direcţiile educaţie teritoriale din capitală referitoare la sumele care au fost alocate anul trecut pentru achiziţionarea produselor igienice. Aşadar, cea mai mare sumă a fost planificată de către DETS Botanica – circa 237 de mii de lei. Aşa arăta veceul unei grupe de la Grădiniţa nr.122 din municipiul Chişinău. 

În sectorul Centru, pentru grădiniţe au fost alocate peste 185 de mii de lei, dintre care pentru achiziţionarea detergenţilor, prafului de spălat, soluţiei pentru veselă, dar şi soluţiei pentru baie a fost planificată doar suma de circa 31 de mii de lei, restul fiind alocat pentru var.

În sectorul Buiucani al Capitalei au fost achiziţionate produse igienice în valoare de peste 210 mii de lei.

Pentru instituţiile preşcolare din sectorul Râşcani au fost cheltuite peste 128 de mii de lei pentru detergenţi şi dezinfectanţi.

În sectorul Ciocana, suma totală alocată pentru grădiniţele de aici a fost de circa 200 de mii de lei.

Municipalitatea: Nu cumpărăm hârtie igienică pentru că nu scrie în „normative”

Din datele oficiale obţinute de la instituţiile publice vedem că cea mai mare sumă destinată cumpărării produselor igienice şi celor de uz casnic este rezervată procurării varului şi clorului şi mai puţin detergenţilor şi săpunului. În informaţiile solicitate nu am găsit vreo menţiune despre hârtie igienică. Autorităţile recunosc că nu procură prin achiziţii hârtie igienică şi dau vina pe normativele învechite.

În noiembrie, când un grup de părinţi a protestat în faţa Primăriei capitalei, manifestându-şi nemulţumirea că municipalitatea nu asigură grădiniţele cu hârtie igienică şi săpun lichid, autorităţile au recunoscut că există asemenea probleme şi că aceste produse sunt cumpărate de către părinţi.

La o şedinţă a Primăriei, şefa adjunctă a Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport Chişinău, Viorica Negrei, a menţionat că statul nu poate asigura instituţiile de învăţământ timpuriu cu hârtie igienică, deoarece acest produs nu este inclus în lista celor pentru care plăteşte statul.

„Aspectul extinderii listei tot se regăseşte în solicitarea părinţilor şi ziceam că noi vom putea extinde lista de produse igienice în momentul în care vor fi aprobate standardele minime de dotare. În aceste standarde se regăseşte şi norma pentru fiecare produs, lista de produse, inclusiv problema hârtiei igienice, care nu se regăseşte până acuma în nicio listă de produse recomandate”, a declarat funcţionara.

În clădirea Parlamentului, produse igienice de calitate înaltă

Camera de veceu din Parlamentul Republicii Moldova este amenajată cu echipament modern.O situaţie diferită de cea din grădiniţe constatăm în privinţa deputaţilor. La Parlament, igiena este la ordinea zilei, iar angajaţii Secretariatului Legislativului, la fel ca şi aleşii poporului, au parte de veceuri noi, cu produse igienice de calitate înaltă. Camera de veceu este asigurată cu hârtie igienică de culoare albă, hârtie protectoare biodegradabilă pentru closet, dar şi cu săpun lichid.

Datele portalului www.e-tender.md arată că pentru toate produsele igienice şi de uz casnic, Secretariatul Parlamentului a alocat anul trecut peste 302 mii lei.

În 2016, în clădirea Legislativului au activat peste 560 de persoane. Dacă e să raportăm la numărul angajaţilor Secretariatului Legislativului, dar şi al deputaţilor şi echipelor acestora (consilieri şi asistenţi), pentru procurarea produselor igienice destinate unei persoane din Parlament a fost alocată suma de 530 de lei. Această sumă depăşeşte de 18 ori suma planificată pentru un copil în instituţiile preşcolare din capitală.

Diana Enachi, expertă în domeniul achiziţiilor publice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, susţine că fiecare autoritate, indiferent dacă e de nivel central sau local, îşi planifică serviciile şi bunurile ce urmează a fi procurate, în funcţie de necesităţi. E vorba despre planificarea bugetară, inclusiv de resursele disponibile. ”Este evident ca bugetele Autorităţii Publice Locale sunt mult mai mici şi trebuie cumva resursele repartizate pentru toate necesităţile, asta nu e o noutate”, afirmă experta.

„Dacă DETS se adresa CMC pentru a solicita bani pentru produse igienice, atunci se găseau...

Ala Revenco, activistă, membră a Grupului „Părinţilor Solidari”, spune că sunt deja mulţi ani de când produsele igienice sunt deficitare în instituţiile publice, mai ales în instituţiile preşcolare. Ea spune că nu crede că principala cauză e lipsa de bani în bugetul local, dar este o metodă de a estorca de la părinţi bani pentru întreţinerea acestor instituţii de învăţământ.

„O categorie de cheltuieli atât de necesară, aş zice eu chiar de bază. Pe de o parte, de la Minister se dă ordin să nu se colecteze bani în mod ilegal, iar pe de altă parte este creată a astfel de situaţie. Nu este o sumă atât de mare, de aceea cred că ar putea fi găsiţi bani. Dacă DETS se adresa Consiliului Municipal Chişinău pentru a solicita bani pentru aceste produse, eu cred că se găseau resurse”, a argumentat Ala Revenco.

Activista a precizat că acum, din banii părinţilor, fiecare grădiniţă cumpără produse igienice, ceea ce pune în pericol sănătatea copiilor, deoarece nu s-ar ţine cont neapărat de standardele de calitate.

Soluţie temporară

După ce problema produselor igienice în instituţiile preşcolare a fost mediatizată intens, CMC a alocat recent bani pentru achiziţionarea hârtiei igienice pentru grădiniţele din capitală. În urma rectificărilor la Bugetul municipal pentru anul 2017, au fost alocate suplimentar circa două milioane de lei. Din aceşti bani vor fi asigurate cu hârtie igienică şi produse atât grădiniţele, cât şi câteva şcoli.Monika Todova. Foto: Facebook.comŞi APL din Bratislava lasă produsele igienice din grădiniţe pe seama părinţilor

Şi în unele ţări din Europa hârtia igienică e procurată de părinţi. Jurnalista din Slovacia, Monika Tódová, reporteră la ziarul cotidian Dennik N, ne-a spus că în grădiniţele din Bratislava autorităţile municipale nu alocă bani pentru hârtie igienică. „Fiecare părinte trebuie să aducă produse igienice la grădiniţă. Trebuie să o facă de două ori pe an - în septembrie şi în ianuarie. E vorba de instituţii publice, gestionate de municipalitate. Nu am observat discuţii despre hârtie în grădiniţe. E ciudat, dar nimeni nu s-a plâns. Mă gândesc că motivul ar fi că pedagogii de la noi au, de obicei, un salariu foarte mic, mult mai mic ca salariile unor părinţi. Deci, părinţii plătesc pentru multe alte lucruri şi în şcoală”, afirmă jurnalista.

Ziarista a arătat un model de anunţ publicat la o grădiniţă din capitala Slovaciei, unde părinţii sunt informaţi ce produse trebuie să aducă de acasă. Aceasta mai adaugă că în spitalele publice din Bratislava situaţia nu este mai bună, pacienţii fiind cei care achiziţionează hârtia igienică. De fapt, acest lucru se întâmplă şi în Republica Moldova.

Cadrul normativ actual al Republicii Moldova prevede că asigurarea instituţiilor de învăţământ cu toate produsele necesare: alimentare sau igienice este de competenţa autorităţilor publice locale.

„Autorităţile publice locale se bucură, în condiţiile legii, de autonomie financiară, adoptă bugetul lor propriu care este independent şi separat de bugetul de stat. Unităţile administrativ-teritoriale dispun în mod efectiv de resurse financiare proprii, pe care le utilizează liber în realizarea competenţelor lor”, se menţionează în Legea privind descentralizarea administrativă.