Potrivit informaţiilor, la faţa locului s-a deplasat o echipă de intervenţie a Agenţiei, care urma dă lichideze focarul de PPA.

În scop de excludere a apariţiei şi răspândirii bolii, vor fi organizate controale la toate obiectele supuse supravegherii sanitar-veterinare de stat cu risc sporit pentru PPA.

„La moment în sat se desfăşoară ancheta epidemiologică, se efectuează dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea în locurile unde au fost întreţinute animalele afectate, porcinele din localitate sunt plasate sub observaţie sanitar-veterinară. Concomitent au fost intensificat controlul privind mişcarea şi traficul de porcine, produse şi subproduse obţinute de la acestea, Populaţia locală, în special proprietarii de porcine,  sunt instruiţi la capitolul respectarea regulilor de bio-securitate aplicate în exploataţii”, se arată într-un comunicat.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populaţiei de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.