„Există necesitatea mobilizării eforturilor în scop de prevenire a extinderii acestei boli periculoase, care poate afecta nu doar animalele sălbatice, dar şi cele domestice, totodată existând şi un pericol mare pentru economia ţării, care ar putea avea pierderi considerabile de pe urma restricţiilor de export a produselor agricole, restricţii generate de apariţia PPA”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul agenţiei.

Precizăm că la începutul lunii curente, reprezentanţii ANSA au anunţat că în satul Palanca din raionul Ştefan Vodă a izbucnit un nou focar de pestă porcină africană la animalele din trei gospodării. Totodată, un focar de pestă porcină africană a fost identificat şi în satul Tudora.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populaţiei de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.