În Cimitirul Catolic sunt peste trei mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor. În cadrul evenimentului de încheiere a lucrărilor din acest an, Ludmila Boţan, directorul întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, a spus că, pe lângă restaurarea a două pietre funerare de mormintele poloneze, au fost efectuate şi expertize cu privire la restaurarea Capelei. De asemenea, a fost construit un acoperiş ca să se evite ruinarea monumentului arhitectural. Ludmila Boţan a menţionat că acest monument, care este construit pe mormântul lui Iosif Katanovici Ohanovici mai bine de acum o sută de ani, este unic în Republica Moldova.

Ambasadorul polonez în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, şi-a exprimat speranţa că în câţiva ani Capela va fi o clădire restaurată, frumoasă, îngrijită, care deveni şi simbol al relaţiilor moldo-poloneze.

„Istoria acestor morminte şi monumente construite deasupra mormintelor ţine de istoria neamului polonez, mai ales în secolul XIX. Atunci neamul polonez a fost lipsit de independenţă şi cimitirele erau singurul loc unde identitatea poloneză a putut să-şi găsească un spaţiu pentru a putea fi exprimată”, a mai spus ambasadorul, menţionând că nu este vorba doar despre o muncă arhitecturală, dar şi de această dorinţă de a redobândi libertatea şi independenţa.

Reprezentantul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei, Michal Michalski, a declarat că este foarte important că în relaţiile moldo-poloneze o atenţie deosebită este acordată patrimoniului cultural. În ceea ce ţine de restaurarea Capelei, pas cu pas, acest monument urmează să capete un aspect nou. În acest sens, mai mulţi experţi au efectuat proiectări şi expertize, transmite IPN.

Lucrările de restaurare au loc în cadrul unui proiect semnat acum trei ani între Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei, Primăria municipiului Chişinău şi Ambasada Republicii Polonia în Moldova.