Rezoluţia conţine principalele solicitări adresate autorităţilor pentru crearea unui cadru mediatic de calitate, în beneficiul societăţii. Participanţii la Forum au cerut autorităţilor să urgenteze completarea cadrului juridic de reglementare a activităţii mass-media din ţară şi să-l ajusteze la legislaţia comunitară şi la bunele practici internaţionale.

De asemenea, au cerut completarea Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pe segmentul mediatic şi fortificarea cooperării cu societatea civilă şi cu mass-media în scopul atingerii obiectivelor Forumului mass-media, transmite IPN.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media sunt îndemnaţi să semnaleze cazurile de cenzură, să se opună controlului politic şi să-şi exercite profesia în beneficiul cetăţeanului şi în conformitate cu standardele profesionale

În următoarele săptămâni, un grup de lucru format din experţi media şi facilitatorii atelierelor care au avut loc în cadrul Forumului mass-media vor formula completări la Foaia de parcurs pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova, elaborată la ediţiile anterioare ale evenimentului.

Ulterior, textul va fi transmis autorităţilor, dar şi altor factori de decizie, precum ambasadele, reprezentanţele străine, instituţiile şi organizaţiile internaţionale care monitorizează dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova.