Documentul propune extinderea termenului de valabilitate al paşaportului de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. 

Potrivit normelor actuale, buletinul de identitate se eliberează cu un termen de valabilitate până la 10, 16, 25 şi 45 de ani. Pentru evitarea cazurilor de eliberare a actului pe un termen de până la un an înainte de atingerea vârstei respective, se propune ca eliberarea buletinului să fie automat prelungită până pe perioada imediat următoare.

Potrivit proiectului de lege, buletinul de identitate şi paşaportul nu vor mai conţine informaţii despre grupa sangvină.

„Informaţia despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelaţiei fiabile dintre deţinătorul actului de identitate şi grupa sangvină propriu-zisă din mai multe considerente. Grupa sangvină nu este un identificator unic al persoanei fizice, deoarece aceeaşi grupă sangvină o pot avea mai multe persoane”, îşi explică autorii propunerea.

Aceleaşi modificări se referă şi la paşaportul diplomatic şi cel de serviciu.

Totodată, potrivit amendamentelor, „pe actele minorilor se va aplica în exclusivitate semnătura titularului care a împlinit vârsta de 14 ani - vârstă prevăzută pentru dobândirea capacităţii de exerciţiu limitată. Iar în cazul titularului cu vârsta sub 14 ani şi al celui care nu poate aplica semnătura sa, va aplica un simbol special în condiţiile stabilite de Guvern”.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează să fie votat de plenul Parlamentului. Noile norme vor intra în vigoare după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.