Proiectul prevede că sintagma „limba moldovenească” din Legea Supremă va fi înlocuită cu „limba română”. „Pentru” au votat cinci membri ai comisiei, trei s-au pronunţat împotrivă, iar unul s-a abţinut.

„Nu se poate ca în legea supremă să fie scris „limba moldovenească” numai de aceea că unii politicieni vor să acumuleze în alegeri mai multe voturi. Nu trebuie să vă spun eu că limba este română. Mergeţi în instituţiile noastre educative şi o să vedeţi ce vă spun chiar picii de la grădiniţă. Personalităţi notorii în domeniu, precum Nicolae Corlăteanu, Silviu Berejan, Anatol Ciobanu, Ion Ungureanu şi mulţi alţii ne-au spus-o tranşant că limba pe care o vorbim este română”, a declarat legislatoarea PLDM, Maria Ciobanu, unul dintre autorii proiectului.

Cum era şi de aşteptat, socialiştii s-au pronunţat împotriva proiectului de lege. „Au fost mai multe personalităţi notorii, precum Creangă, Cantemir, Druţă, care pe parcursul secolelor spuneau că poporul este moldav, că limba este moldovenească. Propun să nu intrăm în mari polemici. Pe mine mă deranjează că acest proiect a apărut cu scop politic şi electoral pentru unele partide. Este un proiect pentru a dezbina societatea”, a spus deputatul PSRM, Vlad Bătrânea, care este şi vicepreşedintele Comisiei. 

De aceeaşi părere a fost şi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. „Aducerea în Parlament a acestui proiect nu face altceva decât să aducă o temă care dezbină şi mai mult societatea Republicii Moldova”, a spus Diacov, deşi a votat pentru proiectul PLDM.
 
Precizăm că şi Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului PLDM la sfârşitul lunii trecute. Asta după ce, în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.