După o prodigioasă activitate pedagogică şi ştiinţifică, istoricul Pavel Parasca abia de reuşeşte să supravieţuiască

După o prodigioasă activitate pedagogică şi ştiinţifică, istoricul Pavel Parasca abia de reuşeşte să supravieţuiască
Sursa: jurnal.md Foto: sd-supc.ulim.md 14.11.2017 20:52
După o prodigioasă activitate pedagogică şi ştiinţifică, în care a semnat zeci de lucrări şi a format câteva generaţii de istorici, ajuns la 78 de ani, doctorul habilitat şi profesorul universitar Pavel Parasca abia de reuşeşte să supravieţuiască. Pensia mizeră nu-i ajunge să-şi acopere nici măcar o parte din cheltuieli. Zi de zi se confruntă cu o mulţime de neajunsuri, iar acum trei ani a suferit un ictus cerebral. Totuşi, Pavel Parasca şi-a revenit şi continuă să lupte pentru existenţă. 

Profesorul Pavel Parasca spune că stă singur de peste un an şi jumătate, de când i-a decedat soţia. După ce a suportat un ictus cerebral, a urmat o perioadă lungă de recuperare, timp în care a avut nevoie permanentă de asistenţa unei îngrijitoare. Istoricul povesteşte că dă aproape toţi banii din pensie pe medicamente, întreţinere şi pe remunerarea îngrijitoarei, iar pentru produse alimentare nu-i rămâne mai nimic.

„După ce la 15 februarie soţia mi-a decedat, am rămas singur şi am angajat o femeie care mă îngrijeşte. Chiar acum s-a dus la Moldova Gaz ca să vadă cum de regulat ca să nu-mi vină plata pentru două suflete consum la gaz. Din pensie eu trebuie să plătesc şi doamnei care are grijă de mine. Deseori asta depăşeşte jumătate din pensie şi ceea ce rămâne trebuie cumva să acopăr plăţile pentru facturi şi întreţinerea de la o pensie până la cealaltă. Cam greu. Cel puţin cafea, nişte biscuiţi, pâine, unt şi ceva la uns pe pâine aşa când să beau cafea sau cu ceai. În orice caz, mă descurc”, spune Pavel Parasca.

Bolnav de diabet, profesorul susţine că nu mai spera să-şi revină din starea patologică în care căzuse, dar o minune l-a salvat.

„Eu am suportat în 2014 un ictus cerebral şi după aceea medicii m-au trimis la Hospis Angelus. Din start eu nu ştiam ce misiune are, însă s-a dovedit că are misiunea de a face ca oamenii să moară fără a fi în convulsii de dureri. Dar aşa s-a întâmplat că ceva a zvâcnit acolo în interior şi am început să-mi revin. Am mai depus unele eforturi ca să nu mă las învins de tot şi mi-am revenit, slavă Domnului. Acum umblu singur, liber, şi la plimbare, şi la magazin, dar a fost o vreme când nu puteam merge, nu mă ţineau picioarele”, mărturiseşte profesorul.

Pavel Parasca este membru fondator al Asociaţiei Istoricilor şi a fost presedinte al acestui for. A fost profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova, la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi la Facultatea de Ştiinte Umanistice a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI