Potrivit medicilor, cancerul de col uterin este cel mai uşor de depistat. Tot ce trebuie să facă femeile de peste 25 de ani este să meargă la doctor şi să facă testul Babeş-Papanicolau. Investigaţia, dacă este făcută la timp, vă poate salva viaţa, spun medicii. Cei care au trecut printr-o experienţă similară confirmă recomandările specialiştilor.

De cealaltă parte, adresarea tardivă la medic poate fi fatală pentru femeile care suferă de această boală. În ultimii cinci ani, doar 500 dintre cele 1.500 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin au reuşit să supravieţuiască.

Şi lipsa unui program la nivel de ţară pentru prevenirea maladiei este o problemă, spun specialiştii.

În prezent, screening-ul de col uterin este efectuat de femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 61 de ani o dată la trei ani. Investigaţiile sunt asigurate de poliţa medicală, pentru care sunt alocate în acest an 8,6 milioane de lei. Dacă acum peste 200 de mii de paciente sunt examinate anual, autorităţile speră că numărul lor va creşte până la 700 de mii în urma acestei campanii. Proiectul va costa un milion de dolari şi este implementat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie, Agenţia Elveţiană pentru Cooperare şi Dezvoltare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.