„Jurnalul.md” a fost blocat la sfârşitul lunii septembrie după ce liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a făcut un demers, prin intermediul unei case de avocatură din Iaşi, în vederea opririi activităţii acestuia pentru că publica ştiri false, inclusiv despre opoziţia antioligarhică. Site-ul era găzduit de un hosting din Bistriţa, România, şi a fost inactiv până pe 5 octombrie.

Ulterior, responsabilii de această publicaţie clonă au recurs la o manevră ocolitoare şi au schimbat serverul, aparent în Statele Unite ale Americii, şi de două săptămâni şi-au reluat activitatea propagandistică.

Totodată, avocatul Jurnal Trust Media, Dumitru Pavel, s-a adresat în instanţă şi a cerut suspendarea site-ului Jurnalul.md pe durata procesului, ca măsură asiguratorie, dar judecătoarea i-a respins cererea, urmând ca pe 9 noiembrie să aibă loc prima şedinţă la Judecătoria Chişinău, sediuul Buiucani.

Între timp, site-ul clonă tirajează articole împotriva opoziţiei antioligarhice şi titluri manipulatoare precum: „Susţinător activ al PAS despre blocul electoral comun: O idee rea”. Ulterior, cel vizat s-a revoltat pe pagina sa de Facebook, scriind că mesajul postării sale a fost deformat. De asemenea, site-ul clonă a publicat articole în favoarea votului mixt şi în susţinerea actualei guvernări.

Un alt caz grav este semnalat de către directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente. Petru Macovei afirmă că se încearcă deturnarea campaniei de identificare a informaţiilor neveridice „STOP FALS!” prin crearea site-ului clonă Stopfals.com.

„Este o încercare a unor persoane şi grupuri de interese care stau în spatele acestor persoane să deturneze identitatea campaniei "STOP FALS!" pentru că deranjează acele instituţii media care transmit informaţii false şi tendenţioase şi în primul rând patronii acestora. Acest site Stopfals.com este un site clonă, iar pentru a da o mai mare credibilitate minciunilor pe care le publică ei, au ales soluţia să publice pe acelaşi site şi unele materiale originale în cadrul campaniei”, afirmă directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Aceeaşi stratagemă este aplicată şi în cazul Jurnalul.md, notează directorul API.

„Site-ul Stopfals.com nu este unicul. Anterior au apărut şi alte site-uri fake, alte clone, cum este şi cazul Jurnalul.md, care este o clonă a site-ului Jurnal.md, cum este cazul cu Ziarul de Gardă ce s-a făcut anterior... Sunt absolut convins că ar trebui să existe o pedeapsă penală pentru cei care distribuie informaţii false. Este vorba de nişte minciuni care sunt transmise şi tirajate deliberat cu scopuri politice sau de altă natură”, spune Macovei.

Anterior, mai multe ONG-uri de media au menţionat că lipsa unor sancţiuni reale pentru astfel acţiuni stimulează apariţia noilor site-uri de ştiri false.