Nava cargo a fost reţinută în portul norvegian Mosjoen (MÓŞUEN), în urma unui control de rutină efectuat la bord. Vasul „Stalvard” a fost construit în 1958 şi şi-a schimbat steagul de trei ori în ultimii opt ani, anterior navigând sub pavilion panamez şi togolez.

Compania care administrează ambarcaţiunea este norvegiană, la fel ca şi comandantul vasului. Ceilalţi membri ai echipajului sunt cetăţeni ucraineni şi polonezi, a spus directorul portului Giurgiuleşti. El a adăugat că dacă va mai fi înregistrat un incident cu implicarea acestei nave, ea va fi radiată din Registrul de Stat al Navelor al ţării noastre.

Precizăm că Republica Moldova este inclusă de zece ani în lista neagră a Memorandumului de la Paris – organizaţie care stabileşte indicele de performanţă a statului-pavilion pentru sporirea siguranţei maritime. Astfel, ţara noastră se află pe locul 70 din 73 de state, alături de Togo, Tanzania şi Congo. Mai mult, dacă anul trecut pavilionul moldovenesc reprezenta „risc mediu”, anul acesta a ajuns în categoria „risc ridicat”. În ultimii ani, zeci de nave sub drapel moldovenesc au fost implicate în mai multe scandaluri internaţionale, legate de naufragii, transport de droguri şi arme, trafic de persoane, dar şi intrări în porturi din regiuni ocupate precum Crimeea.