Participanţii au venit cu pancarte în faţa clădirii unde îşi are biroul şeful PD, Vladimir Plahotniuc, în semn de protest faţă de modul în care au fost tratate jurnalistele Ziarului de Gardă. Ei au scris cu cretă pe asfalt că trotuarele sunt publice, amintind de incidentul din faţa imobilului. Reporterii intimidaţi de pază au povestit cum s-a întâmplat totul. 

„Pe rând s-au apropiat trei persoane care nu au dat explicaţii plauzibile de ce ne fac această interdicţie. Noi le-am cerut să facă trimitere la prevederea legală sau un ordin intern sau dacă este un obiect de importanţă naţională. Evident, ei au refuzat şi doar s-au limitat la faptul de a ne interzice să filmăm”, spune Marina Ciobanu, reporter la Ziarul de Gardă.

„Vrem să remarcăm că acel stand-up pe care au încercat să-l facă colegii noştri era parte a unui reportaj despre oligarhia în Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Ele au putut filma liber în Ucraina şi Georgia, lângă spaţiile deţinute de oligarhi şi nu au putut să-şi facă munca la Chişinău, la ele acasă”, a explicat Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă.

Jurnaliştii afirmă că reacţia poliţiei la acest incident a fost una nepotrivită şi spun că vor depune plângeri la adresa mai multor instituţii de drept. 

„Ministerul de Interne a făcut un comunicat sub nivel în care dau de înţeles că reporterele nu s-au legitimat. Niciunul dintre noi nu trebuie să se legitimeze în stradă. Dimpotrivă, bodyguarzii trebuie să se legitimeze, atunci când vrea să afle ce face un reporter”, afirmă Alina Radu.

„Nedumerirea şi amuzamentul este că azi, atunci când suntem atât de mulţi aici, nimeni nu ne somează şi nu ne interzice această filmare, deci dacă am fi mulţi şi insistenţi, am reuşi altfel să ne exercităm meseria”, a menţionat Aneta Grosu, redactor-şef la Ziarul de Gardă.

Ziariştii susţin că recent un coleg de-al lor a fost împiedicat să-şi desfăşoare activitatea într-un loc public, doar că atunci interdicţiile au venit din partea poliţiei. În semn de solidaritate cu presa, în stradă au ieşit reprezentanţi ai ONG-urilor şi câţiva activişti civici. 

„Categoric este un abuz, atât din partea celor care au admonestat jurnalistele să plece de pe un teritoriu pe care ei nu ştiu de ce îl cred privat. Aş vrea să fac apel şi către avocatul poporului din RM, este o încălcare a unui drept al cetăţenilor”, a declarat Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente.

„Credem că trebuie să se solidarizeze toţi colegii jurnalişti pentru că săptămâna trecută s-a întâmplat acest caz cu ZDG, mâine se poate întâmpla cu altcineva”, spune şi Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Ni se pare foarte grav atunci când jurnaliştii sunt intimidaţi ziua în amiaza mare pentru că eşti într-un spaţiu public, în special dacă eşti jurnalist de investigaţie”, a menţionat şi directorul Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu.

„Mi se pare că e important ca noi din când în când să încercăm să forţăm limitele, să testăm dacă mai avem drepturi, pentru că am impresia că în ţara asta drepturile omului încep încet-încet să se şteargă”, susţine activistul civic Dumitru Marian.

Şi câţiva membri ai partidelor de opoziţie s-au alăturat manifestanţilor. 

Nimeni din administraţia GBC nu a ieşit în faţa manifestanţilor, dar jurnaliştii au fost îndemnaţi să trimită o solicitare oficială, la care nu au primit răspuns până acum. Amintim că, săptămâna trecută, şi tinerii din Platforma Demnitate şi Adevăr au organizat un flashmob în semn de solidaritate cu reporterii Ziarului de Gardă. Asta după ce două jurnaliste ale publicaţiei au fost somate de angajaţii serviciului de securitate al clădirii să părăsească zona, motivând că edificiul este proprietate privată. Totodată, reporterele au fost ameninţate că vor avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice.