Este vorba despre un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pîrîta, raionul Dubăsari; un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari; un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni; şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni; şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul Spitalului raional Criuleni.

Potrivit procurorilor, în perioada 31 iulie – 2 august 2014, din cauza încălcării din neglijenţă de către medicul de familie, iar ulterior şi de către ceilalţi medici, a regulilor de acordare a asistenţei medicale unei fetiţe de 4 ani, care se afla în stare extrem de gravă, micuţa a decedat.

Mai exact, pe 31 iulie 2014, după ce mama fetiţei s-a adresat medicilor pentru că micuţa avea febră şi dureri, aceştia au examinat-o superficial, au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală” şi nu au decis spitalizarea imediată a copilului. Peste 2 zile, după ce fetiţa fusese totuşi internată în spital, medicii i-au prescris tratament greşit, aceasta decedând pe 2 august 2014 în spital.

Pentru elucidarea celor întâmplate, au fost dispuse efectuarea expertizelor medico-legale, care au confirmat culpa medicilor în acest caz.

Expertizele au concluzionat că moartea copilului a survenit în rezultatul infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acute cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios.

Fiind internată în spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către Comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari. 

La această etapă, Procuratura raionului Dubăsari a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a medicilor.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, cei cinci medici riscă închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.