Potrivit bazei de date a Agenţiei Achiziţii Publice, Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Centru al Capitalei a semnat din nou contracte de livrare a produselor alimentare cu firmele Sanex-Comerţ şi Lovis-Agro. Contractele au fost semnate pe 2 decembrie, după ce reprezentanţii companiilor au ajuns în arestul oamenilor legii, suspectaţi de trucarea licitaţiilor.

Într-o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice se preciza că  patronul companiei Lovis Agro, Lilian Sofrone, ar fi fost pomenit în stenogramele convorbirilor telefonice publicate de CNA. Din discuţii reieşea că businessmanul ar trebui să rezolve o problemă cu achitarea unor taxe ilegale pe care agenţii economici le plăteau periodic şefilor de direcţii pentru trucarea licitaţiilor. În 2016,  Lovis Angro a câştigat cel puţin zece contracte de achiziţii publice la DETS Râşcani, DETS Buiucani şi DETS Centru. Valoarea totală a contractelor este de 10,3 milioane de lei, dintre care 7,8 milioane sunt achiziţii făcute de DETS Râşcani. Pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe în 2017, DETS Centru a făcut achiziţii de 201 mii de lei de la Lovis Agro.

Sanex-Comerţ, de la care aceeaşi direcţie de învăţământ a procurat produse alimentare de 112 mii de lei, îi are în calitate de angajaţi pe Natalia şi Serghei Bahcivanji, reţinuţi de oamenii legii şi plasaţi în arest pentru 20 şi,respectiv 30 de zile, fiind bănuiţi de trafic de influenţă şi corupere activă. Cei doi sunt fiica şi ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educaţiei, Corina Fusu. Natalia Bahcivanji şi soţul ei Serghei par să figureze şi în interceptările telefonice făcute publice de CNA. Aceasta pare a fi femeia care discută cu un bărbat despre merele stricate care urmează a fi livrate grădiniţelor.

Celelalte DETS din Chişinău au evitat să apeleze la companiile vizate în dosarul penal al licitaţiilor trucate în educaţie. DETS Ciocana şi DETS Buiucani au preferat să semneze contracte de livrare a produselor alimentare cu două întreprinderi de stat. În 2017, grădiniţele din aceste sectoare vor fi  asigurate cu produse alimentare de IS Liceist şi IS Adolescent. DETS Botanica a semnat contracte cu firmele Rogob, Lapmol, Amager-Com, Credocrim, Axelum şi Prodagrotrade.