Cel mai grav caz este cel al jurnalistei Mariana Raţă de la Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice care a fost audiată la Procuratură, în cadrul unei anchete penale, deschisă pe baza cererii fostului comisar al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari. În plângerea penală depusă de fostul comisar este menţionat faptul că jurnalista a accesat şi difuzat date cu caracter personal (numele şi prenumele membrilor familiei acestuia precum şi averile deţinute, cu mult mai mari decât veniturile declarate).

Autorităţile moldoveneşti, în loc să se autosesizeze în legătură cu dezvăluirile făcute de ziarişti despre actele de corupţie ale unor oficiali, au pornit hărţuirea jurnaliştilor, pentru a afla cum au reuşit aceştia să obţină respectivele informaţii.

Presa independentă din R. Moldova este deja pe cale de dispariţie din cauza accesului dificil la publicitate şi finanţare. După schimbarea radicală a grilei postului Jurnal TV, audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat, existând un monopol pe piaţă al oligarhului Vlad Plahotniuc, care controlează 4 din 5 televiziuni locale. Mass-media din R. Moldova este de asemenea supusă controlului financiar şi influenţei din Federaţia Rusă.

Populaţia R. Moldova este supusă unui proces de dezinformare şi intoxicare din partea regimului Plahotniuc şi este agresată de propaganda rusească.

România şi UE ar trebui să încurajeze presa independentă şi să adreseze autorităţilor de la Chişinău solicitări ferme de a înceta hărţuirea ziariştilor.


Matei Dobrovie,
Deputat USR,
Parlamentul României