Femeile pot face testul gratuit în această săptămână, de la ora 7.30 până la ora 17.30, în sediul central al laboratorului, iar în filiale până la ora 16.00. Solicitantele trebuie să aibă cu ele doar un act de identitate.

Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată pre-canceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. Ca factori de risc care condiţionează declanşarea bolii sunt: viaţa sexuală timpurie; schimbarea frecventă a partenerilor sexuali; infecţiile cu transmitere sexuală; avorturile medicale; consumul de tutun şi supraponderabilitatea.

Specialiştii recomandă acest screening o dată la trei ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 şi 61 de ani. Depistarea precoce implică examenul microscopic al celulelor cervicale epiteliale (screening citologic), în scopul detectării celulelor anormale. Programele de screening a cancerului de col uterin previn până la 80% din cazurile de îmbolnăvire, ele fiind recomandate în toate ţările UE.

Conform datelor Institutului Oncologic, anual în Republica Moldova sunt înregistrate circa 350 cazuri noi de cancer de col uterin. Pe motiv de adresare tardivă la medic, în fiecare an decedează de cancer de col uterin circa 180 de femei – practic o femeie decedează la două zile din cauza acestei afecţiuni.

Imunizarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei este extrem de eficientă şi reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin.