Directoarea Ziarului de Gardă consideră că obligaţia presei este să urmărească activitatea lui Botnari, deoarece fostul comisar a fost implicat într-un dosar de răsunet, iar cetăţenii ar trebui să cunoască care este continuitatea cazului.

„Nu este neapărat să fii absolvit de interesul presei după ce pleacă dintr-o funcţie publică, mai ales că domnul ex-comisar a avut dosar penal după ce a plecat din această funcţie publică. Era obligaţia presei să urmărească şi să explice cetăţenilor de ce este acuzat penal, pentru că era acuzat pentru nişte bănuieli că ar fi comis abuzuri în timp ce era în funcţie publică. Mai era acuzat că ar fi comis acte de tortură atunci când era în funcţie publică, deci acest personaj, într-un stat normal, poate rămâne în atenţia presei până la sfârşit”, a declarat ziarista în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Alina Radu, de asemenea, consideră că nu poate fi un secret faptul că un funcţionar public în decurs de câţiva ani şi-a construit două „palate”, în special dacă există bănuiala că averile au fost obţinute prin mijloace ilegale.

„Domnul Botnari în zece ani sau în 17 ani şi-a construit două palate, ceea ce nu ai cum să reuşeşti. Putem să prezentăm o listă cu mii şi mii de medici sau cu învăţători care în 17 ani n-au obţinut nici măcar un apartament, nu au avut bani să-şi construiască, şi atunci cum a obţinut un comisar, lucrând doar la stat, doar în funcţie publică, atâţia bani, şi de ce acest lucru trebuie să fie secret de stat, în timp ce există bănuiala ca un funcţionar public a obţinut prin mijloace ilegale nişte bunuri sau nişte averi”, subliniază Radu.

Ziarista remarcă faptul că acei demnitari care comit acte de corupţie se plâng pe jurnaliştii de investigaţie instanţă cu speranţa că magistraţii din sistemul judecătoresc corupt vor fi mână în mână cu ei.

„Ceea ce ne cer ei, să nu mai publicăm nici măcar numele lor, ne cere să nu mai facem jurnalism bun, doar jurnalism de aproximaţie, de zvonuri etc. Demnitarii sunt cei care se plâng, deci ei deţin funcţii publice, acumulează averi, comit acte de corupţie, şi până la urmă tot ei se plâng împotriva jurnaliştilor în instanţă, sperând că judecătorii vor fi mână în mână cu ei, pentru că se ştie că şi sistemul de justiţie este foarte corupt”, a mai spus jurnalista.

„Acest caz înseamnă un atac în adresa jurnaliştilor de investigaţie, care au publicat doar numele unui funcţionar public şi al familiei lui pe care el a scris averile, pe care nu a explicat din ce fonduri le-a acumulat, şi nu a explicat dacă a obţinut aceşti bani fiind într-o funcţie publică. Acest caz ne duce înapoi pe noi toţi, acest caz arată că libertăţile presei încep să se termine într-un ritm alert, iar acest caz trebuie să îngrijoreze şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru că Uniunea Europeană oferă suport, inclusiv financiar, Republicii Moldova. Autorităţile se folosesc de banii veniţi din Europa, dar nu se folosesc de standardele europene în privinţa libertăţilor umane, inclusiv jurnalistice”, a conchis Alina Radu.