Potrivit iniţiativei, urmează să fie completate articolele 145, 151 şi 152 din Codul Penal, în ceea ce priveşte omorul intenţionat şi vătămarea intenţionată gravă şi medie a integrităţii fizice şi asupra sănătăţii. Este important de menţionat că aceeaşi infracţiune se va pedepsi mai aspru dacă este vizat un lucrător medical. Astfel, pentru omorul intenţionat a unui medic, medic rezident ori unui alt lucrător medical se prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau cu privaţiune de libertate pe viaţă. În cazul unei vătămări intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii se prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 12 ani.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii propune şi modificarea articolului 287, alineat (2) Cod Penal, în ceea ce priveşte huliganismul. În cazul în care infracţiunea va fi săvârşită într-o instituţia medicală, atunci persoana vinovată va achita o amendă maximă de aproape 68 de mii de lei sau va face până la 5 ani de închisoare.

Iniţiativa de modificare a Codului Penal este supusă dezbaterilor publice până pe 19 ianuarie.

Amintim că ultimul caz de agresiune fizică a fost săvârşit asupra unui medic, angajat al Institutului Oncologic, în luna noiembrie a anului trecut. Despre protecţia sporită asupra doctorilor s-a discutat şi anterior, iar deputatul Valentina Stratan a prezentat şi un proiect de lege în Parlament care prevedea acelaşi lucru – sancţionarea, însă contravenţională, nu penală, a celor care agresează lucrătorii medicali. Discuţiile au fost aprinse, însă deputata nu a fost susţinută.