Potrivit sătenilor din Căzăneşti, totul a început acum un an, când un fermier din localitate le-a propus să le ia în arendă pământurile, depozitele şi tehnica agricolă pentru a-şi dezvolta propria afacere. Acesta le-ar fi promis o parte din recoltă pentru terenul luat în arendă şi bani pentru folosirea tehnicii. Oamenii spun însă că nu au primit niciun leu. 

La adunarea cu oamenii nemulţumiţi s-a prezentat avocatul fermierului, întrucât acesta se află în Statele Unite ale Americii. El spune că localnicii îşi vor primi banii după ce vor prezenta actele care confirmă dreptul la proprietate. 

Pe de altă parte, primarul satului Căzăneşti susţine că acesta ar fi doar un pretext pentru tergiversarea achitării datoriilor faţă de oameni. 

Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, spune că în majoritatea satelor din republică există asemenea conflicte. Asta pentru că autorităţile nu au implementat un regulament aprobat de Guvern în 2009, care prevede organizarea bunurilor care aparţineau colhozurilor, astfel încât arendarea şi vânzarea acestora să se facă în conformitate cu legislaţia. 

Solicitaţi de Jurnal TV să comenteze motivul neimplementării Regulamentului cu privire la cota valorică, reprezentaţii Guvernului au cerut să le expediem o scrisoare oficială în acest sens, iar până la această oră, nu am primit niciun răspuns.